YENİ TEKNOLOJİLER VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM YÖNETİMİ

İzlence Formu

Ders Adı YENİ TEKNOLOJİLER VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM YÖNETİMİ Kod ENFO9068
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ZÜMRÜT SATI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dijital dönüşüm, yeni koşullara ve beklentilere uyum sağlamayı, çevikliği ve kendine özgü stratejileri geliştirmeyi gerektirmektedir. Ders kapsamında ürünlerin ve üretim sistemlerinin yaşam döngüsündeki bütün değer zincirinin organizasyonu ve yönetiminde birbirleriyle haberleşen, sensörlerle ortamı algılayabilen ve veri analizi yaparak ihtiyaçları fark edebilen, entegre, kişiselleştirilebilen ve otonomasyona dayalı teknolojiler ele alınacaktır. Bu amaçla Endüstri 4.0 kavramı ile ilişkilendirilen Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, Bulut Bilişim, Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Robot Teknolojileri, Yapay Zeka, 3-D Yazıcı, Siber Güvenlik ve Yatay/Dikey Entegrasyon gibi teknoloji ve uygulamaların tanımlanması, organizasyon yapılarındaki işlevlerinin belirlenmesi, yeni iş modelleri, yeni meslekler, eğitim ve beceri gereksinimlerinin saptama ve iş gücü nitelikleri üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir.

İçerik

Teknolojide ve iş ortamında yaşanan dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 kavramı, Endüstri 4.0 alanında etkin bir şekilde kullanılan Büyük Veri, Bulut Bilişim, Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Robot Teknolojileri, Yapay Zeka, 3-D Yazıcı, Siber Güvenlik ve Yatay/Dikey Entegrasyon gibi teknolojilerin uygulanma koşulları ve stratejileri ele alınmakta, işgücü nitelikleri üzerindeki etkileri ile Dünyadaki yeni teknolojik gelişmeler izlenmekte, dijital dönüşüm stratejilerinin belirlenmesi , startup girişimler ve yeni iş modelleri incelenmekte, Türkiye koşulları ulusal ve uluslararası açıdan değerlendirilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Dersler teorik bilginin paylaşılması, ulusal ve uluslararası örnek olay incelemeleri, seminer ve proje çalışmaları ile yönetilecektir.

Kaynaklar

Zümrüt Ecevit Satı, 2013, İnovasyonu Yönetmede Kesitler: Bilgi Yönetimi, Ar-Ge, Marka Yönetimi, Stratejik Yönetim, Nobel Yayınevi, Ankara. Klaus Scwab, The Fourth Industrial Revolution, WEF, 2016. Tessaleno Devezas, João Leitão, Askar Sarygulov, 2017, Industry 4.0 Entrepreneurship and Structural Change in the New Digital Landscape, Springer International Publishing.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024