PHARMACEUTICAL CARE

İzlence Formu

Ders Adı PHARMACEUTICAL CARE Kod IECZ4050
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. BİRSEL SÖNMEZ UYDEŞ DOĞAN
Dersin Veriliş Türü Örgün

Dersin Amacı

İlaç tedavisi gören bir hastanın yaşam kalitesini yükseltmek hedefiyle eczacının Farmasötik Bakım kapsamında işlevini sağlamak, sık görülen kronik hastalıklarda hastaların tedaviden azami şekilde faydalanabilmeleri için eczacı adaylarına hasta odaklı eğitim vermektir. Kronik hastalıkların tedavisinin takibi, hastanın ilaçları ve hastalıkla ilgili sorunlarını çözmek, problem oluşmasını önlemek ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla izlemesi gereken yöntemler konusunda bilgiler verilecektir.

İçerik

Farmasötik bakımın temel prensipleri ve uygulama esasları, hasta ile iletişim becerilerinin geliştirilmesi, hastanın tedaviye uyuncunun önemi ve güçlendirilmesi, hastada var olan astım, diyabet veya hipertansiyon gibi kronik hastalıkların ya da çeşitli infeksiyon hastalıklarının farmakolojik ve nonfarmakolojik tedavisinin izlemi, bu hastalıklarda ilaca bağlı olarak ortaya çıkabilecek problemlerin belirlenmesi, önlenmesi, minimize edilmesi ya da ortadan kaldırılmasına yönelik değerlendirmeler, ilaçların ve ilaç kullanımına ilişkin cihazlarının doğru kullanım yöntemleri

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemleri kullanılmaktadır.

Kaynaklar

The Role of the Pharmacist in the Health Care System (WHO İnternet Sitesi) - http://apps.who.int/medicinedocs/en/d/Jh2995e/1.html#Jh2995e.1 Drug Therapy for the Elderly, Ed. Martin Wehling, 2012, Springer. Olgu Dosyaları, Farmakoloji, ed. Prof.Dr. M. Nejat Gacar, 2009, Nobel Tıp Kitabevi. Olgu Dosyaları, Ed. Yrd.Doç.Dr. Muharrem Ak, 2014, Nobel Tıp Kitabevi. Calvin H. Knowlton ve Richard P. Penna. Pharmaceutical Care, 2. Basım, 2003, American Society of Health-System Pharmacists, Inc., Bethesda, MD, USA. John P. Rovers ve Jay D. Currie. A Practical Guide to Pharmaceutical Care, 3. Basım, 2007, American Pharmacists Association, Inc., USA. Health Outcomes and Pharmaceutical Care. Eds. Alan Escovitz ve Dev S. Pathak, 1997, Pharmaceutical Products Press, Inc. Binghamton, USA.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024