BİYOMOLEKÜLLERİN YAPI VE FONKSİYONLARI

İzlence Formu

Ders Adı BİYOMOLEKÜLLERİN YAPI VE FONKSİYONLARI Kod BYKM7004
Kredi 3 AKTS 9
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞE CAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Biyomoleküllerin Yapı ve Fonksiyonları dersi organizmada hücre ve dokuların temel molekülleri olan protein, karbonhidrat, lipid ve nükleik asitlerin yapısal özellikleri ve fonksiyonları konularında temel bilgilerin verilmesini, biyomedikal öneminin vurgulanmasını, bu temel biyokimya bilgilerinin metabolizma konularında verilecek olan dersler için temel oluşturmasını ve klinik kullanımının sağlanmasını amaçlar.

İçerik

Biyomoleküllerin Yapı ve Fonksiyonları dersi insan organizmasında yer alan biyomoleküllerin, elementel yapıları, kimyasal bağları, fonksiyonel grupları ve kimyasal reaksiyonları hakkında genel bilgiler verildikten sonra, karbohidrat, lipid, protein ve nükleik asit moleküllerinin yapısal özellikleri ve fonksiyonları hakkında bilgiler içermektedir.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, interaktif eğitim, ödev

Kaynaklar

1.Devlin TM. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations, 4th Ed., New York: Wiley-Liss, 1997. 2.Bhagavan NV. Medical Biochemistry, 4th Ed., Harcourt Acad. Press, 2002. 3.Onat T, Emerk K, Sözmen EY. İnsan Biyokimyası, Palme Yayıncılık, Ankara, 2002 4.Voet D, Voet JG. Biochemistry, 3rd Ed., John Wiley and Sons Inc., 2004. 5.Nelson DL, Cox MM. Lehninger Principles of Biochemistry, 4th Ed., New York: Freeman and Company, 2005. 6.Champe PC, Harvey RA, Ferrier DR. Lippincott’s Illustrated Reviews: Biochemistry. 3rd Ed., Lippincott Williams and Wilkins, 2005, (Çev. Ulukaya E), Nobel Tıp Kitabevleri, 2007. 7.Gürdöl F, Ademoğlu E. Biyokimya, Gözden Geçirilmiş 2. Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, 2012.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024