PARASEMPATİK SİNİR SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ

İzlence Formu

Ders Adı PARASEMPATİK SİNİR SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ Kod FARM9010
Kredi 4 AKTS 12
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 4 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALPER OKYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Otonom sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri, parasempatik sisteminin agonist ve antagonistlerinin etki ve etki mekanizmaları, parasempatik sinir sistemi üzerine etkili ilaçların (parasempatomimetik / parasempatolitik) farmakolojik özellikleri ve klinik kullanımları, tedavideki önemleri ile otonomik gangliyonları stimüle ve bloke eden ilaçların etkileri konusunda bireylerin yeterli bilgiye sahip olması amaçlanmaktadır

İçerik

Otonom sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri, parasempatik sisteminin agonist ve antagonistlerinin etki ve etki mekanizmaları,parasempatik sinir sistemi üzerine etkili ilaçların (parasempatomimetik / parasempatolitik) farmakolojik özellikleri ve klinik kullanımları, tedavideki önemleri ile otonomik gangliyonları stimüle ve bloke eden ilaçların etkileri konularını kapsamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, interaktif eğitim, ödev, sözlü sunum.

Kaynaklar

Rasyonel Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji, Prof. Dr.Oğuz Kayaalp, 12. Baskı, Pelikan Yayıncılık, Ankara, 2009. Goodman & Gilman Tedavinin Farmakolojik Temeli (Türkçe Çeviri) Ed: Öner Süzer, Nobel Tıp Kitabevleri, 2009 Basic and Clinical Pharmacology, Katzung BG ve ark., 11. Baskı, McGraw Hill, 2009. Lippincott’s Pharmacology, Harvey RA, Champe PC, 4. Baskı, Lippincott-Raven, 2008. Rang & Dale’s Pharmacology, Rang H, Dale MM, Ritter JM, Flower RJ, 6. Baskı, Churchill & Livingstone, Philadelphia, 2007.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024