HALK SAĞLIĞI

İzlence Formu

Ders Adı HALK SAĞLIĞI Kod ACSA7002
Kredi 3 AKTS 9
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. SELMA KARABEY
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yüksek lisans öğrencilerine temel halk sağlığı alanında, sağlığı koruma düzeyleri, sağlığı geliştirme programları, sağlıkta yönetim ve denetim konularında bilgi ve beceri kazanmaları amaçlanmıştır.

İçerik

Ders içeriği, sağlık örgütlenmesindeki temel ilkeler, temel koruyucu sağlık hizmetleri (doğurganlığın düzenlenmesi, bağışıklama, sağlık eğitimi gibi), sağlık ekonomisi ve yönetimi gibi temel halk sağlığı konularından oluşmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Öğrencilerin önerilen kaynaklarla yaptığı ön okuma sonrasında interaktif yöntemlerle tartışmalı olarak konuların işlenmesi ile güncel halk sağlığı sorunlarının çözümüne yönelik uygulamalı ödev çalışmaları

Kaynaklar

1. Türkiye kalp ve damar hastalıklarını önleme ve kontrol programı, Risk Faktörlerine Yönelik Stratejik Plan ve Eylem Planı, SB, TSHGM, yayın no: 743, Ankara, 2.Nevzat Eren, Çağlar Boyunca Toplum, Sağlık ve İnsan, Somgür Eğitim Hizmetleri Yayıncılık, Ankara 3.Halk Sağlığı Temel Bilgiler, M. Bertan, Ç. Güler (eds), Ankara, Güneş Kitabevi 4.Gazanfer Aksakoğlu. Sağlıkta araştırma teknikler ve analiz yöntemleri, DEÜ Rektörlük Matbaası, İzmir 5.Belkıs Kümbetoğlu. Sosyoloji ve Antropolojide niteliksel yöntem ve araştırma. Bağlam Yayınları 6.Ayşe Baysal, Genel Beslenme, Tıp, Hastalıklar ve İlaçlar, Yeme, İçme ve Gurme; Hatiboğlu Yayınları; Ankara, 7.Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı, Eğitim Materyali, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Yayını, 8.Halk Sağlığı Temel Bilgiler (Ed: Prof. Dr. Çağatay GÜLER, Prof. Dr. Levent AKIN), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 9.Public Health and Preventive Medicine, 14th edition; By Robert B Wallace, Bradley N. Doebbeling, and John M. Last. Appleton and Lange Publication: United States of America, 10.Occupational hygiene(Hardcover),4th edition ;byKerry Gardiner, J. Malcolm Harrington, Blackwell Publishing Inc., Massachusetts , United States of America 11.Essential Food Hygiene (Book) Fourth Edition by Dr RJ Donaldson OBE, Fourth Edition, Copyright of the Royal Society for Public Health,3rd Floor Market Towers, 1 Nine Elms Lane, London SW8 5NQ 12.Hygiene for Management,by Richard A Sprenger, Published: 15th Edition , highfield.co.uk limited 13.The Essentials of Food Safety 1?5 level- A Guide for Carers, by Richard A Sprenger, Published: 15th Edition, highfield. co. uk limited 14.Halk Sağlığı (Temel Bilgiler). Editörler: Münevver Bertan, Çağatay Güler. Güneş Kitabevi, Ankara 15.Baum F.The New Public Health: An Australian Perspective. Oxford university Press, Australia 16.Dirican R. Toplum Hekimliği (Halk Sağlığı ) Dersleri, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara 17. Fişek N. Halk Sağlığına Giriş. 1985 Hacettepe Üniversitesi -Dünya Sağlık Örgütü Hizmet Araştırma ve Araştırıcı Yetiştirme

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024