MALZEME SEÇİMİ VE TASARIMI

İzlence Formu

Ders Adı MALZEME SEÇİMİ VE TASARIMI Kod MEMM4065
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi NURAY BEKÖZ ÜLLEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Gelişen teknoloji ile birlikte çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılan/kullanılabilecek malzemelere olan ihtiyaç da artmaktadır. Mühendislik açısından servis şartlarına uygun malzemelerin ekonomik olarak seçimi ve tasarımı önem arz etmektedir. Mühendis adaylarına, malzeme özelliklerinin belirlenmesi, tasarımı ve seçimi hususunda maliyetleri de göz önünde bulundurarak vizyon kazandırılması bu dersin amacıdır.

İçerik

Temel malzeme bilgisi, mekanik özellikler, tasarım analizi, güvenilirlik, tasarım grafikleri ve irdelenmesi, problem çözümü, malzeme seçimi metodojileri, malzeme seçim grafikleri.

Öğretim Yöntemleri

Görsel öğeleri ön plana çıkararak teorik anlatım, sunum çalışmaları yapmak, öğrencinin katkısını sağlamak için soru-cevap ve tartışma ortamı yaratmak.

Kaynaklar

Fındık, Fehim, “Malzeme Seçimi”, Sakarya Üniversitesi Yayınları, 1998 (Türkçe). Malzeme ve Tasarım Bilgisi, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2010 (Türkçe). Malzeme Seçimi ve Uygulamaları, Sakarya Yayıncılık, 2008 (Türkçe). Materials Selection in Mechanical Design, Fourth Edition Michael F. Ashby , 2011, Elsevier, ISBN 978-1-85617-663-7 Materials Selection in Mechanical Design, 3E, M.F. ASHBY, Elsevier Butterworth-Heinemann, 2005. Engineering Design- A Materials and Processing Approach, 4E, G.E. DIETER, L. SCHMIDT, McGraw-Hill, 2008

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024