CEVHER HAZIRLAMA

İzlence Formu

Ders Adı CEVHER HAZIRLAMA Kod MEMM2011
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi NURAY BEKÖZ ÜLLEN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Üretilen doğal kaynakların değişik alanlarda kullanılabilir hale getirilmesi, hammadde haline getirilmesini sağlamak amacıyla, gerekli zenginleştirme, zararlı maddelerden arındırma, boyutlandırma gibi sistemlerin tasarlanması, imalatı, bakım onarımı ve yeni sistemlerin geliştirilmesini önem arz etmektedir. Metalurji ve Malzeme Mühendis adaylarına, cevher özelliklerinin belirlenmesi, cevher hazırlama işlemleri ve seçimi hususunda maliyetleri de göz önünde bulundurarak vizyon kazandırılması bu dersin amacıdır.

İçerik

Cevher hazırlama tarifi, Cevher hazırlamayı gerektiren nedenler, Boyut küçültme, Kırma, Öğütme, Boyutuna göre ayırma işlemleri, Klasifikasyon, Zenginleştirme yöntemleri, Zenginleştirme sonuçlarının değerlendirilmesi, Metalurjik denge çizelgeleri, Tane serbestleşmesi, Stoklama, Örnek alma.

Öğretim Yöntemleri

Görsel öğeleri ön plana çıkararak teorik anlatım, sunum çalışmaları yapmak, öğrencinin katkısını sağlamak için soru-cevap ve tartışma ortamı yaratmak.

Kaynaklar

Doç. Dr. Yalçın Kaytaz, Cevher Hazırlama, İTÜ Maden Fakültesi, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı G. Önal ve G. Ateşok (Editörler), Cevher Hazırlama El Kitabı, YMGV Yayınları, Haziran 1994, İstanbul. Prof. Dr. Turgut Cengiz Bayraktar, Cevher Hazırlamada Zenginleştirme Öncesi İşlemler, İTÜ Maden Fakültesi, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı B.A. Wills (1985) Mineral Processing Technology, 3rd Edition, Pergamon Press, New York-London-Paris.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024