GENEL KİMYA

İzlence Formu

Ders Adı GENEL KİMYA Kod UZOG2019
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Kimya maddenin iç yapısını, yapısal özelliklerini, maddelerin birbirleri ile olan ilişkilerini, sebep ve sonuçları ile birlikte inceleyen bir bilim dalıdır. Genel kimya kavramlarının, kimyanın yaşantımızdaki öneminin ve diğer bilim alanları ile ilişkilerinin bu derste öğrencilere kazandırılması, bu dersin amacı kapsamındadır.

İçerik

Kimyanın tanımı, alanları, önemi, yaşantımıza etkisi. Kimyanın tarihsel gelişimine bakış. Madde ve maddenin özellikleri. Maddeyi oluşturan tanecikler atomlar, atomun yapısı. Atom kuramları ve modern atom teorisi. Kimyasal bileşikler, organik ve inorganik bileşikler ve adlandırılmaları. Element, bileşik, molekül, iyon, molekül formulü ve mol kavramı. Periyodik çizelgeye bakış. Kimyasal eşitlikler, temel kimya yasaları, kimyasal bağlar. Kimyasal tepkimeler. Sulu çözelti tepkimeleri, derişim ve derişim çeşitleri. Gazlar.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yoluyla öğretim, bilgisayar destekli öğretim, işbirlikli öğrenme, tartışma, soru-cevap

Kaynaklar

R.H.Petrucci, W.S.Harwood, F.G.Herring (Çeviri Editörleri: T.Uyar ve S.Aksoy), (2002), Genel Kimya İlkeler ve Modern Uygulamalar I, Palme Yayıncılık, Ankara.-R.Chang, (Çeviri Editörleri: A.B. Soydan ve A.Z. Aroğuz), (2000), C.E. Mortimer (Çeviri Editörü: T. Altınata), (1997), Modern Üniversite Kimyası I, Çağlayan Basımevi, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024