ANALİZ I

İzlence Formu

Ders Adı ANALİZ I Kod IMOG2004
Kredi 5 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Tek değişkenli fonksiyonlarda diferansiyel ve integral hesabın kuramsal yapısının gelişimini incelemek ve yorumlamak yetilerini kazandırmak.

İçerik

Tek degiskenli fonksiyonlarda limit kavramı ve uygulamaları. Tek degiskenli fonksiyonlarda süreklilik ve uygulamaları, süreksizlik çesitleri. Tek degiskenli fonksiyonlarda türev kavramı ve türev alma kuralları. Trigonometrik, logaritmik, üstel, hiperbolik fonksiyonlar ve bunların tersleri ile kapalı fonksiyonların türevleri. Yüksek mertebeden türevler. Fonksiyonların ekstremum noktaları, ekstremum problemleri ve çesitli alanlarda uygulamaları. Rolle ve Ortalama Deger Teoremleri. Sonlu Taylor Teoremi. L'Hospital Kuralı ve bu kural yardımı ile limit hesaplamaları. Diferansiyel ve lineer artma. integral kavramı, belirsiz integraller, integral alma teknikleri, belirli integraller, belirli integralle alan ve hacim hesaplamaları, çesitli alanlarda uygulamaları.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Problem Çözme, Beyin Fırtınası,

Kaynaklar

Salih Çelik - Sultan A. Çelik. Matematik Analiz I, Birsen Yayınevi, 2008. Mustafa Balcı Matematik Analiz Cilt: 1, Balcı Yayınları, 2008. Cevdet Cerit, A. Canoğlu, Matematik Analiz I, 1989 Yüksek Matematik 1, Ahmet Karadeniz, 2003. Karadeniz A. Yüksek Matematik Problemleri İleri Matematik, Murray Spıegel Çeviri Editörü: Hilmi Hacısalihoğlu, NOBEL, 1999 Süer, B. & H. Demir (1984)Freshman Calculus. Ankara:O.D.T.Ü. Yayınları. Çoker,D. & O. Özer & K. Taş (1994) Genel Matematik. Ankara: Adım Yayıncılık

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024