YENİ TÜRK EDEBİYATI I

İzlence Formu

Ders Adı YENİ TÜRK EDEBİYATI I Kod TUOG2036
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Yenileşme Devri Türk Edebiyatının oluşumu aşamasında Türkiye?deki mevcut siyasî, sosyal ve kültürel ortamın şiir sahasına ne şekilde tesir ettiğini ön plana çıkan şahsiyetler ve eserler etrafında kavratmak.

İçerik

Birinci ve İkinci Dönem Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı ürünlerini tanımaya yönelik çalışmalar. Dönemin önemli ürünlerinden seçilen metinler üzerinde çözümlemeler yapma ve böylece dönemin özellik ve etkilerini saptama çalışmaları. Dönem içinde önem kazanan sanatçıların toplumsal, kültürel etkilerinin yapıtlarından yola çıkarak belirlenmesi. Servet-i Fünun ve Fecr-i Âti dönemi Türk edebiyatında belli başlı kişilikler ve döneme yön veren toplumsal olaylar. Bu dönemlere ait ve karakteristik özellikler gösteren bazı ürünlerin çözümlenmesi ve bunların Türkçe eğitiminde kullanılması.

Öğretim Yöntemleri

Kuramsal kaynaklardan, metinlerden yararlanma, soru cevap, tartışma.

Kaynaklar

Ahmet Hamdi Tanpınar, 19. Asır Türk Edebiyatı Tarihi Kenan Akyüz, Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri Mehmet Kaplan, ޞiir Tahlilleri (Tanzimat\\\'tan Cumhuriyet?e) Mehmet Kaplan, Tevfik Fikret (Devir-ޞahsiyet-Eser) İnci Enginün, Türk Edebiyatı Tanzimat?tan Cumhuriyet?e (1839-1923) Ömer Faruk Akün, ?ޞinasi? ve ?Namık Kemal? maddeleri Kâzım Yetiş, Namık Kemal\\\'in Türk Dili ve Edebiyatı Üzerine Görüşleri ve Yazıları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024