GENETİK MÜHENDİSLİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Kod MOBG4031
Kredi 4 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 3
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. GÜLRUH ALBAYRAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Genetik mühendisliğinin temellerini anlamak. Nukleik asitlerin çalışma prensibi hakkında bilgi sahibi olmak. Gen klonlama metodlarını uygulamak. Genetik mühendisliği ve biyoteknoloji arasında ilişki kurmak. Transgenik bitki ve hayvan geliştirmek ve kullanmak. Gen manipulasyonlarının tıpta ve adli bilimlerde uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak.

İçerik

Genetik mühendisliğinin tanımı ve gelişimi. Rekombinant DNA teknolojisinin genel prensipleri. Gen klonlamasında kullanılan temel yöntemler: Gen izolasyonu. Rekombinant moleküllerin oluşturulması ve taşıyıcı moleküller. Rekombinant DNA'ların konak hücrelere sokulması. Rekombinantların seleksiyonunda kullanılan yöntemler. Genom ve cDNA kitaplıkları. Klonlanan genlerin tanımlanması. Restriksiyon haritaları. Southern, Northern ve Western analizleri. Nükleotid dizilemesi. Klonlanan genlerin anlatımının analizi. Rekombinant protein üretimi. Genetik mühendisliğinin uygulamaları. Somatik hücrelerde genetik uygulamalar. Protoplast izolasyonu. Füzyon ve somatik melezler. Yeniden yapılandırılmış hücreler. Genetik kopyalama. Mikronukleuslar ve kromozomlar aracılığı ile gen aktarımları. Hücre düzeyinde aktarım (Kök hücre teknolojisi). Gen haritalaması ve genetik mühendisliği. Genetik mühendisliğinin tıpta, tarımda ve çevre korunmasındaki uygulamaları. Transgen yasaları ve biyogüvenlik.

Öğretim Yöntemleri

Teorik bilginin sunu şeklinde projeksiyonla yansıtılarak anlatımı.Laboratuarda deneysel düzenekle bilgilerin pekiştirilip nükleik asit moleküllerinin izolasyonundan rekombinant moleküllerin eldesi ve analizine kadar tüm süreçlerin uygulanması.Soru cevap metodu.Kapsamı sınırlı ödevlerle geri dönüşlerin kontrolü.

Kaynaklar

\\\An Introduction to Genetic Engineering\\\, Ed: Desmond S.T. Nichol, ISBN 0 521 00471\\\Principles of Gene Manipulation\\\, Ed:RW Old, SB Primrose. ISBN 0-632-01318-4\\\Common Molecular Diagnostic\\\, Ed:Lela Buckingham, Maribeth L. Flaws. ISBN 13: 978-0-8036-1659-2\\\Molecular Biology of the Cell\\\, Ed:Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff. ISBN 978-0-8153-4106-2

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024