QUANTUM PHYSICS II

İzlence Formu

Ders Adı QUANTUM PHYSICS II Kod FIZK3245
Kredi 5 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 4
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Prof. Dr. YAŞAR GÜRKAN ÇELEBİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Küresel simetriyi haiz sorularda, Schrödinger denklemini açısal momentum operatörlerini kullanarak çözme bilgisini kazandırmak, küresel harmonikleri ve bunlara karşı gelen özdeğerleri bulmayı öğretmek, spinlerin nasıl toplanacağını göstermek; zamandan bağımsız tedirgeme kuramı, zamana bağlı tedirgeme kuramı, WKB yaklaşıklığı ve varyasyon ilkesinden istifade etmek suretiyle Hamiltonyende meydana gelen bir tedirgemenin dalga fonksiyonu ve enerji özdeğerleri üzerindeki etkisini hesaplayabilecek bilgiyi vermektir.

İçerik

Açısal momentum (ve spin) operatörlerinin cebri, bunların değişik temsillerinin bulunması, özdeğerlerin ve küresel harmoniklerin belirlenmesi, spinlerin toplanması ve Clebsch-Gordan katsayılarının tespit edilmesi; özdeş parçacıkların simetrik/karşı-simetrik dalga fonksiyonlarına sahip olacağının ve Pauli dışarlama ilkesinin belirtilmesi, Fermi yüzeyi, katılarda bant yapısı; zamandan bağımsız tedirgeme kuramının katlı olan ve olmayan durumlarda ve zamana bağlı tedirgeme kuramının incelenerek çeşitli örnekler üzerinde gösterilmesi, varyasyon ilkesiyle taban durum dalga fonksiyonunun ve enerji seviyesinin yaklaşık olarak elde edilmesi, WKB yaklaşıklığı sayesinde üst uyarılmış seviyeler için enerji ve dalga fonksiyonunun takriben belirlenmesi, saçılmanın kuvantum mekaniksel tahlili.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, sınıf içi tartışma ve soru-cevap.

Kaynaklar

D. J. Griffiths, Introduction to Quantum Mechanics 2nd ed.(Pearson Prentice Hall, New Jersey, 2005). Kuantum Mekaniğine Giriş (Introduction to Quantum Mechanics), 2. baskıdan çeviri, çevirenler: Haluk Özbek, Sondan Durukanoğlu Feyiz.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024