YARATICILIK VE GELİŞTİRİLMESİ

İzlence Formu

Ders Adı YARATICILIK VE GELİŞTİRİLMESİ Kod OÖOG2303
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ZARİFE SEÇER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste okul öncesi öğretmenliği bölümü öğrencilerinin çocukta sanat ve yaratıcılık kavramlarının anlaşılması ve bu kavramların nasıl geliştirilebileceğinin öğrenilmesi, yaratıcılığı geliştirici etkinlikler düzenlemenin öğrenilmesi, çocukta sanat sevgisinin nasıl oluşturulabileceğiyle ilgili bilgi ve beceri sahibi olunması, çocukta çizgisel gelişim dönemleri hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.

İçerik

Yaratıcılığın tanımı. Yaratıcı düşünmenin insan ve toplum hayatı için önemi. Yaratıcılığı etkileyen toplumsal, gelişimsel, duygusal ve eğitsel engeller, Yaratıcı kişilik özellikleri. Yaratıcılık ve zeka arasında ilişki. Yaratıcılığın boyutları, Doğumdan itibaren yaratıcılığı gelişimi. Eğitimin rolü. Yaratıcılığa yönelik eğitsel hedefler, Yaratıcılığın geliştirilmesinde anne-baba,öğretmen tutumları, Yaratıcılık konusunda farklı kuramlar, Yaratıcı drama, YaratıcIlık ve oyun. Yaratıcılık ve sanat, Yaratıcı problem çözme, Beyin fırtınası, Yönetsel yaratıcılık, Yönetsel yaratıcılık, Yetişkinler ve çocuklar için yaratıcılığı geliştirici etkinlikler oluşturma.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım , Grup Çalışması , Uygulama-Alıştırma , Gösterme, Beyin Fırtınası, Rapor Hazırlama ve Sunma

Kaynaklar

Erken Çocuklukta Yaratıcılık Yeteneğini Tanıma ve Geliştirme. M.Ü. Anaokulu/Anasınıfı Öğretmen Elkitabı.Güven,Y. İstanbul: Ya-Pa Yayınları İş Hayatında Yaratıcılık. Birch,P ve Clegg,B.(1997). İstanbul:Rota Yayınları Yayımlanmış Bilimsel Tez ve Makaleler. Çepni S. (Editör) (2017) Kuramdan Uygulamaya STEM Eğitimi, Pegem Yayıncılık Sanatta Yaratma: Çocukta Yaratıcılık. San,İ. (1979). Ankara: Türkiye İş Bankası Yayınları Yaratıcı Düşünce. Sungur,N. (1997).İstanbul: Evrim Yayınevi Yaratıcı Düşünme ve Beyin Fırtınası.Rawlinson,J.G. İstanbul:Rota Yayınları Yaratıcı Zeka. Adler,H. (2004).(Çev.M.Zaman ve C.Avşar).İstanbul: Hayat Yayınları Yaratıcı Zeka. Rowe,A.J. (Çev.Ş.Gülmen).2004. İstanbul:Prestij Yaratıcı Zekanın Gücü. Buzan,T.(2003). İstanbul: Epsilon Yayıncılık Yaratıcılık ve Yenilik. Yıldırım, R. (2002). İstanbul: Sistem Yayıncılık Yaratıcılık. Arık,A. (1987). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları Yaşayarak Öğrenme İçin Eğitici Drama. Önder,A. (1999). İstanbul: Epsilon Yayıncılık Resimleriyle Çocuk Haluk Yavuzer

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024