MOLEKÜLER YAPILARIN MODELLENMESİ II

İzlence Formu

Ders Adı MOLEKÜLER YAPILARIN MODELLENMESİ II Kod AMFZ9023
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KUBİLAY BALCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Molekül sistemlerinin elektronik enerjilerinin ve ilişkili yapısal özelliklerinin Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (DFT) ne dayalı yöntemler kullanılarak bilgisayar ortamında hesaplanması, Hohenberg-Kohn Teoremleri, Khon-Sham Yaklaşımı, Değiştokuş - Korelasyon holleri ve enerji yoğunluğu fonksiyonelleri, Lokal Yoğunluk Yaklaşımını (LDA) ve Genelleştirilmiş Gradyent Düzeltilmiş Yoğunluk Yaklaşımını (GGA) kullanan DFT hesaplama yöntemleri üzerine bilgi ve deneyimleri geliştirmek.

İçerik

Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (DFT)' nin molekül sistemleri için uygulamaları üzerine ileri düzey konular ; Serbest elektron gazı modelini kullanan Yoğunluk Fonksiyoneli Teorisi (DFT) ne dayalı hesaplama yöntemleri, Hohenberg-Kohn teoremleri, Kohn-Sham Yaklaşımı, Kohn-Sham tek-elektron orbital fonksiyonları, değiştokuş-korelasyon boşlukları ve ilişkili yoğunluk fonksiyonelleri için tanımlamalar, Kohn-Sham yaklaşımı içinde tek-elektron özdeğer denklemleri, Lokal Yoğunluk Yaklaşımını (LDA) ve Lokal Spin Yoğunluk Yaklaşımını (LSDA) kullanan DFT yöntemleri. Genelleştirilmiş Gradient Düzeltilmiş Yoğunluk Yaklaşımını (GGA) kullanan DFT yöntemleri, Adiabatik İlişki yaklaşımına dayanan Hibrid DFT Yöntemleri , Moleküllere ait thermodynamik parametrelerin DFT yöntemleri ile hesaplanması, DFT yöntemleri ve geleneksel ab-initio yöntemleri için peformans karşılaştırmaları ve analizler.

Öğretim Yöntemleri

1. Bilgisayar ve projeksiyon cihazı kullanılarak gerçekleştirilen animasyonlar, sunumlar ve interaktif uygulamalar ile etkili ve kalıcı bir öğrenim sağlanır. 2. Dersin sunumu, öğrenmeyi kolaylaştırıcı nitelikteki model ve örnekler kullanılarak gerçekleştirilir. Ders içinde verilen teorik bilgilerin deneysel olarak gözlenen bulguları açıklamada ne ölçüde başarılı olabileceği hakkında bilgi verilir. 3. Ele alınan fizik problemleri için önerilen çözümler ve elde edilen sonuçları değerlendirmek amacıyla bir tartışma ortamı oluşturulur. 4. Her dersin sonunda, anlatılan içeriğin öne çıkan kısımlarını, ulaşılan sonuçları ve bunların önemini içeren bir özet verilir, ve bir sonraki ders için gereksinim duyulan ön hazırlıklar ve çalışmalar işaret edilir.

Kaynaklar

1. Quantum Chemistry, IRA N. LEVINE, Pearson Printice Hall, 2009, ISBN : 978-0-13-235850-7. 2. Introduction to Computational Chemistry, Frank JENSEN, Jhon Wiley & Sons Ltd., 2007, ISBN : 978-0-470-01186-7. 3. Density-Functional Theory of Atoms and Molecules, Robert G. Parr, Weitao Yang, Oxford University Press, New York,1989, ISBN :0-19-504279-4 4. Density Functional Theory An Advance Couse, Eberhard Engel - Reigner M. Dreizler, Springer - Verlag, Berlin, 2011, ISBN : 978-3-642-14089-1

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024