MOLEKÜLER YAPILARIN MODELLENMESİ I

İzlence Formu

Ders Adı MOLEKÜLER YAPILARIN MODELLENMESİ I Kod AMFZ7008
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. KUBİLAY BALCI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Molekül sistemlerinin elektronik enerjilerinin ve ilişkili yapısal özelliklerinin Moleküler Orbital Teori içinde Hartree-Fock Öz Uyumlu Alan (HF-SCF) yaklaşımı kullanılarak bilgisayar ortamında hesaplanması, Varyason Prensibi, Pertürbasyon tekniği, molekül orbitalllerinin tanımlanmasında kullanılan baz fonksiyon türleri ve baz fonksiyon setleri, elektron korelasyonu kavramı ve bu kavramı hesaplamalarına dahil eden, Post-SCF sınıfı elektronik hesaplama yöntemleri üzerine bilgi ve deneyimleri geliştirmek.

İçerik

Kuantum mekaniğinin teoremleri, moleküller için elektronik dalga fonksiyonu, elektronik Hamiltonian operatörü ve karşılık gelen enerji özdeğer ifadeleri. Varyasyon prensibinin ve Pertürbasyon tekniğinin moleküler yapılar üzerindeki uygulamaları. Moleküler Orbital Teorisi, Hartree-Fock Öz Uyumlu Alan (SCF) yaklaşımı, baz fonksiyonlar ve baz fonksiyon setleri, Elektron korelasyon etkisinin elektronik yapı hesaplamalarına dahil edilme yolları. Post SCF elektronik yapı hesaplama yöntemleri ; Moller Plesset Pertürbasyon yöntemi, Configuration Interaction (CI) ve Coupled Clustered (CC) Yöntemleri, Dalga mekaniğine dayalı elektronik yapı hesaplama yöntemlerinin performans analizleri.

Öğretim Yöntemleri

1. Bilgisayar ve projeksiyon cihazı kullanılarak gerçekleştirilen animasyonlar, sunumlar ve interaktif uygulamalar ile etkili ve kalıcı bir öğrenim sağlanır. 2. Dersin sunumu, öğrenmeyi kolaylaştırıcı nitelikteki model ve örnekler kullanılarak gerçekleştirilir. Ders içinde verilen teorik bilgilerin deneysel olarak gözlenen bulguları açıklamada ne ölçüde başarılı olabileceği hakkında bilgi verilir. 3. Ele alınan fizik problemleri için önerilen çözümler ve elde edilen sonuçları değerlendirmek amacıyla bir tartışma ortamı oluşturulur. 4. Her dersin sonunda, anlatılan içeriğin öne çıkan kısımlarını, ulaşılan sonuçları ve bunların önemini içeren bir özet verilir, ve bir sonraki ders için gereksinim duyulan ön hazırlıklar ve çalışmalar işaret edilir.

Kaynaklar

Kitaplar; 1. Molecular Quantum Mechanics, Peter Atkins, Ronald Friedman, Oxford University Press, 2004, ISBN:0-19-927498-3. 2. Introduction to computational chemistry, Frank Jensen, 1998, ISBN 0471984256. 3. Quantum Chemistry (5th Edition), Ira Levine, 2005, ISBN-10: 0136855121. 4. Introduction to Advanced Electronic Structure Theory, Attila Szabo, 1989, ISBN: 0- 486-69186-1.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024