VİKTİMOLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı VİKTİMOLOJİ Kod KRHU7005
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SELMAN DURSUN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Suç olgusunun diğer tarafı olan mağdurun, psikolojik, sosyal ve hukuksal açıdan incelenmesi, mağduriyetin önlenmesinin koşullarının ortaya konulması ve mağdur hakları konusunda kavramsal ve teorik bakış açısı kazandırmaktır.

İçerik

Viktimoloji (mağdurbilim) kavramı, ceza hukukuyla ilişkisi, mağdur ve fail tipolojisi, mağdurun suça yol açması ve mağdur riski, mağdurun korunması ve mağdur hakları gibi konular ele alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sözlü anlatım, ödev sunumları ve sunum sonrası tartışmalar

Kaynaklar

1) Füsun SOKULLU-AKINCI/Selman DURSUN, Viktimoloji (Mağdurbilim), 3. Bası, 2016. 2) Selman DURSUN, "Mağdurun Suça Yol Açması", İÜHFM, Cilt: LXI, Sayı: 1-2, 2003, s. 3-33. 3) Selman DURSUN, "Megan Kanunu (ABD.’nde Cinsel Suç Faillerinin Sicile Kaydı ve Sicil Bilgilerinin Kamuya Açıklanması)", AÜEHFD, Cilt: VIII, Sayı: 1-2, 2004, s. 233-262. 3a) Selman DURSUN, "Özellikle Mağduru Çocuk Olan Mükerrir Cinsel Suç Faillerine Karşı Toplumun Korunması Bağlamında Megan Kanunu Hakkında Soru ve Cevaplar", CHKD, Cilt: 2, Sayı: 1-2, 2014, s. 235-240. Kriminoloji, viktimoloji ve ceza hukuku ile ilgili diğer Türkçe ve yabancı kaynaklar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024