İKTİSADİ KALKINMA

İzlence Formu

Ders Adı İKTİSADİ KALKINMA Kod İKU404Z
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HALİL TUNALI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

İktisadi Kalkınma dersinin temel amacını, tarihsel süreç içerisinde kalkınmanın ne şekilde tanımlandığı, nasıl ölçüldüğü ve uygulanan politikaların analizinin yapılması oluşturur.

İçerik

İktisadi kalkınma nasıl tanımlanır,iktisadi kalkınmanın ölçütü nedir gibi soruların yanıtlanacağı derste, geleneksel kalkınma teorileri ile günümüzde kalkınma iktisadının değişen yapısı irdelenecektir. Türkiye örneğini veri alınacağı derste, Türkiye'de az gelişmişliğin ne şekilde tanımlandığı, uygulanan kalkınma politikalarının kalkınma teorileri ile bağlantısı ve de ortaya çıkan sonuçlar tartışılacaktır. Türkiye dışında,, Latin Amerika, Güney Kore ve son olarak Hindistan ve Çin'deki kalkınma politikalarına ilişkin örnekler verilerek, Türkiye ile karşılaştırma olanağı sağlanacaktır. Yine son yıllarda kalkınma yazınındaki değişikliğin nedenleri üzerinde durulurken, beşeri sermaye, sosyal sermaye, yoksulluğu azaltıcı politikalar gibi kavramların söz konusu yazında ne şekilde ele alındığı dikkate alınacaktır

Öğretim Yöntemleri

Power-point sunum, görsel materyaller, anlatım.

Kaynaklar

Mansell, R & and Wehn, U. 1998. Knowledge Societies: Information Technology for Sustainable Development. New York: Oxford University Press.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024