TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEN ULUSLARARASI GÖÇLER

İzlence Formu

Ders Adı TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYEN ULUSLARARASI GÖÇLER Kod CGRY7114
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. SELMA AKAY ERTÜRK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; Türkiye'yi etkileyen uluslararası göç hareketlerini, bu uluslararası göçlerin nedenlerini, göçmen çeşitlerini, Türkiye'yi etkileyen uluslararası göçlerin tarihçesini, göç veren ve göç alan bir ülke olarak Türkiye'nin, Türkiye'yi etkileyen uluslararası göçlerin ülkemizin farklı bölgelerinde yarattığı sosyal, ekonomik, kültürel ve mekansal değişimleri, küreselleşmenin Türkiye'yi etkileyen uluslararası göçler üzerindeki tesirleri gibi konuları incelemek ve öğrencilerin bu konular hakkında bilgi edinmesini sağlamaktır.

İçerik

Bu derste Türkiye'yi etkileyen uluslararası göç hareketleri, bu uluslararası göçlerin nedenleri, göçmen çeşitleri, Türkiye'yi etkileyen uluslararası göçlerin tarihçesi, göç veren ve göç alan bir ülke olarak Türkiye, Türkiye'yi etkileyen uluslararası göçlerin ülkemizin farklı bölgelerinde yarattığı mekansal değişimler, küreselleşmenin Türkiye'yi etkileyen uluslararası göçler üzerindeki tesiri gibi konular incelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Anlatım, sunum, soru - cevap, tartışma

Kaynaklar

Mutluer, M. (2003) Uluslararası Göçler ve Türkiye Kurumsal ve Ampirik Bir Alan Araştırması Denizli/Tavas, Çantay Kitabevi,Istanbul. Toksöz, G. (2006) Uluslararası Emek Göçü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul. Erder, S. (2007) Yabancısız Kurgulanan Ülkenin Yabancıları, Türkiye’de Yabancı İşçiler, A. Arı (Editör), Derin Yayınları, Istanbul,1-82. Erdoğan, M. M. (2015) Türkiye’deki Suriyeliler Toplumsal Kabul ve Uyum, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul. Tümertekin, E., Özgüç, N. (2006) Beşeri Coğrafya, İnsan, Kültür, Mekan, Çantay Kitabevi, İstanbul. Özözen Kahraman, S., Gültay B. ve Çalişkan V. (2015) “The Silent Migration: Labour Migration from Hatay (TURKEY) to MENA Countries”, Turkish Migration Conference, Londra, Ingıltere, 30 Mayıs 2014 - 1 Haziran 2015, 35-36. Özözen Kahraman, S. (2012) “Theoretical and spatial assessments of labor migrations from Turkey to MENA countries”, IJHS (International Journal of Human Sciences), Volume: 9 Issue: 2 Year: 2012.1158-1178. Akalın, A. (2010) “Yukarıdakiler-Aşağıdakiler: İstanbul’daki Güvenlikli Sitelerde Göçmen Ev Hizmetlisi İstihdamı”, içinde Türkiye’ye Uluslararası Göç Toplumsal Koşullar – Bireysel Yaşamlar, Editorler: B. Pusch ve T. Wilkoszews, Kitap Yayınevi, Istanbul, 111-134.Lordoğlu, K. (2010) Türkiye’de Çalışma Hayatının Bir Parçası Olarak Yabancı Çalışanlar, içinde Türkiye’ye Uluslararası Göç Toplumsal Koşullar – Bireysel Yaşamlar, Editörler: B. Pusch and T. Wilkoszewski, KitapYayınevi, İstanbul, 89-109. Lordoğlu, K. (2007) Çalışma Hayatımızda Yeni Yabancılar: Bir Araştırmanın Bazı Sonuçları ve Değerlendirmeler, A. Arı (Editör), Türkiye’de Yabancı İşçiler, Derin Yayınları, Istanbul, 83-128. Castles S., ve Miller M. J. (2009) The Age of Migration, 4th Edition, The Guilford Press; Fourth Edition.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024