TAŞKIN MODELLEMELERİ

İzlence Formu

Ders Adı TAŞKIN MODELLEMELERİ Kod CGRY9198
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BARBAROS GÖNENÇGİL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Taşkın doğal afetlerine yönelik çalışmalarda önemli bir yeri oluşturan taşkın modellemeleri, meydana gelmiş ve/ya olası taşkınların yayılış alanlarını, su derinliği ve hızlarını bazı hidrolik modelleme yazılımları kullanarak haritalanmasını amaçlamaktadır.

İçerik

Ders, taşkınların değişik hidrolik yazılımlar kullanarak modellenmesini ve model sonuçlarındaki taşkın yayılış, derinlik ve hız parametrelerinin CBS'de haritalanmasını içerir.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, bilgisayarda uygulama yaptırma, ödevler üzerine tartışma.

Kaynaklar

Dyhouse, G. Hatchett, J. and Benn, J. 2003. Floodplain modelling using HEC-RAS. Heasted Press, USA. Bates, P. Fewtrell, T., Trigg, M. and Neal J., 2008. LISFLOOD-FP; User Manueal Technical Note,School of Geographical Sciences, University of Bristol,UK. Özdemir, H., Akbulak, C. ve Özcan, H., 2011. Çokal Barajı (Çanakkale) Çökme Modeli ve Taşkın Risk Analizi, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, Cilt 8, Sayı 2, 659-698. Özdemir, H., 2008, Taşkınların Tahmini ve Risk Analizinde CBS-UZAL ve Hidrolik Modellemenin Entegrasyonu, DSİ XI. Bölge Müdürlüğü, Taşkın Konferansı Bildiri Kitabı, sy, 131-143, Edirne. Özdemir, H. 2007, Taşkınların Haritalanmasında HEC-GeoRAS ve HEC-RAS\\\'ın Kullanımı: Havran Çayı Örneği (Balıkesir), TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi, 30 Ekim - 2 Kasım 2007, KTU, Trabzon.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024