SİYASET BİLİMİ

İzlence Formu

Ders Adı SİYASET BİLİMİ Kod HILT2125
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE YAVAŞGEL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, bir disiplin olarak Siyaset Bilimi’nin kavram, olgu ve konularını tanıtmak, diğer sosyal bilim disiplinleriyle ilişkisini anlatmaktır. İletişim bilimlerinde öğrenim görecek öğrencilere siyaset bilimi formasyonu kazandırabilmek üzere tasarlanan derste siyaset, devlet, güç ve iktidar kavramları ana tartışma konularını oluşturmakta, bu tartışma konularından hareketle de toplum-siyaset ilişkilerini yorumlayabilmek amaçlanmaktadır. Yönetim kavramının tanıtılmasına ve tarih boyunca modern devlete varıncaya değin ortaya çıkan yönetim tarzlarına ve bunları olanaklı kılan toplumsal koşullara geniş zaman ayrılacaktır. Bu amaçla, modern devlet tarihsel ve sosyolojik bir bakış açısı ile irdelenerek, toplum-siyaset ilişkileri yorumlanmaya çalışılacak, bu şekilde de iletişim örüntülerini kapsayan siyasal ilişkilerin sorgulanması hedeflenecektir.

İçerik

Bir disiplin olarak Siyaset Bilimi’nin kavram, olgu ve konularını tanıtmak, diğer sosyal bilim disiplinleriyle ilişkisini anlatmak üzerine kurulu bir derstir. Özellikle siyaset, güç ve iktidar kavramları bu dersin ana tartışma konularını oluşturmaktadır. Öğrencinin bu kavramları tanımaları ve iletişim disipliniyle bağını kuracak biçimde algılarının gelişimi hedeflenmektedir. Yönetim kavramının tanıtılmasına ve tarih boyunca modern devlete varıncaya değin ortaya çıkan yönetim tarzlarına ve bunları olanaklı kılan toplumsal koşullara geniş zaman ayrılacaktır. Ders, iletişim bilimlerinde öğrenim görecek öğrencilere siyaset bilimi formasyonu kazandırabilmek üzere tasarlanmış bulunmaktadır. Bu amaçla, modern devlet tarihsel ve sosyolojik bir bakış açısı ile irdelenerek, toplum-siyaset ilişkileri yorumlanmaya çalışılacak, bu şekilde de iletişim örüntülerini kapsayan siyasal ilişkilerin sorgulanması hedeflenecektir.

Öğretim Yöntemleri

e-Ders Kitabı, e-Ders Sunumu, Ders Videosu

Kaynaklar

AKAL, Cemal Bali, Yasa ve Kılıç, İstanbul, Afa Yayınları, 1991 ARON, Raymond, Demacratie et Totalitarisme, Paris, Gallimard, 1965. BOETİE, Etienne de la, Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev, Çev., M. Ali Ağaoğulları, Ankara, İmge Yayınları, 1995 BOTTOMORE, Tom, Siyaset Sosyolojisi, Çev., Erol Mutlu, Ankara, Teori Yay., 1987 ÇAM, Esat, Siyaset Bilimine Giriş, İstanbul, Der Yay., 1997. CASSİRER, Ernst, Devlet Efsanesi, Çev., Necla Arat, İstanbul, Remzi Kitabevi Yay., 1984 CRICK, Bernard, in Defence of Politics, London, Pelican Edition, 1964. DAHL, A. Robert, Modern Political Analysis, Englewood Cliffs, Prentice Hall, Inc. 1963 DAVER, Bülent, Siyasal Bilime Giriş, Ankara, 1964 DAVER, Bülent, Siyaset Bilimine Giriş, Ankara, Siyasal Kitabevi Yay., 1993. DOMENACH, Jean-Marie, Politika ve Propaganda, Çev. Tahsin Yücel, İstanbul, Varlık yayınları, 1969 DURSUN, Davut, Siyaset Bilimi, İstanbul, Beta Yay., 2009. DUVERGER, Maurice, Politikaya Giriş, İstanbul, Varlık Yay., 1964 DUVERGER, Maurice, Sociologie Politique, Paris, Presses Universitaires de France, 1967. EASTON, David, The Political System, New York, Alfred A. Knopf, 1969. GÜRBÜZ, Yaşar, Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler, İstanbul, Beta Yay., 1987 İLTER, Turan, Siyasal Sistem ve Siyasal Davranış, İstanbul, İ.Ü. İktisat Fakültesi Yay., 1977 KALAYCIOĞLU, Ersin, Çağdaş Siyasal Bilim I Teori, Olgu ve Süreçler, İstanbul, Beta Yay., 1994. KAPANI, Münci, Politika Bilimine Giriş, İstanbul, Bilgi Yayınevi Yay., 2005(1975). KIŞLALI, Ahmet Taner, Siyaset Bilimi, 6. Baskı, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 1997. LASSWELL, Harold D, Politics: Who gets what, when, how, New York, Meridian Books, 1959. LIPSON, Leslie, PolitikaBiliminin Temel Sonuçları, Çev., Tuncer KARAMUSTAFAOĞLU, Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi Yayınlan, Ankara, 1973. MACHİAVELLİ, Niccola, Hükümdar, Çev., Selahaddin Bağdatlı, İstanbul, 1994 OKTAY, Cemil, Siyaset Bilimi İncelemeleri, İstanbul, Alfa Yay., 2005. ÖZLEM, Doğan, Siyaset, Bilim ve Tarih Bilinci, İstanbul, İnkılap Kitabevi Yay., 1999. ÖZTEKİN, Ali, Siyaset Bilimine Giriş, Ankara, Siyasal Kitabevi Yay., 2000. PRELOT, Marcel, Politika Bilimi, Çev., Nihal Önol, İstanbul, Varlık Yay., 1972. PREOT, K. Marcel,La Science Politique, Paris, Presses Universitaires de France, 1969. RUNCIMAN, W. G.,Toplum Bilim ve Siyaset Kuramı, Çev., E. Mutlu, Ankara, Teori Yay., 1986 RUSSEL, Bertrand, İktidar, Çev., Mete Ergin, İstanbul, Cem Yayınları, 1990 SARIBAY, Ali Yaşar, Siyasal Sosyoloji, Ankara, Gündoğdu Yay., 1992 SARIBAY, Ali Yaşar; ÖĞÜN, Süleyman Seyfi, Politikbilim, İstanbul, Alfa Yay., 1999. SEZER, Duygu, Kamu Oyu ve Dış Politika,Ankara, A.Ü.S.B.F.Y., 1972 TÜRKÖNE, Mümtaz'er, Siyaset, Ankara, Lotus Yay., 2006. VERGİN, Nur, Siyaset Sosyolojisi, İstanbul, Filiz Kitabevi Yay., 1980 WISEMAN, Victor H., Politics: The Master Science, London, Routledge and Kegan, Paul, 1969 YAYLA, Atilla, Siyaset Teorisine Giriş, 2. Baskı, Ankara, 2002.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024