İŞ ETÜDÜ VE ERGONOMİ

İzlence Formu

Ders Adı İŞ ETÜDÜ VE ERGONOMİ Kod ENDM3048
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. TARIK KÜÇÜKDENİZ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders iş etüdü ve ergonomi konularında temel kavramların öğretilmesi, insanın ve işin bu kapsamda nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda bir bakış açısı kazandırmayı hedefler. Gerekli problem çözme araçlarının kullanımını anlatarak; metot etüdü, iş tasarımı, iş analizi, işyeri, ekipman ve araç tasarımı için yöntem ve araçları öğretir. İş yerinde insan sağlığı, insan güvenliği, insan rahatlığı ve insan performansının arttırılması için ergonomik yaklaşımları tanıtır.

İçerik

Gelişme olanaklarını oluşturabilmek amacıyla, belirli bir olayı yada etkinliği ekonomiklik ve etkenlik yönünden etkileyen tüm kaynakları ve etmenleri dizgesel olarak araştırmaya yönelik ve insan çalışmasını geniş kapsamda inceleyen, özellikle metot etüdü ve iş ölçümü tekniklerini kapsayan bir yönetim tekniğidir.

Öğretim Yöntemleri

Ders Anlatımı

Kaynaklar

Doğruer, İ.M., 2008, İş Etüdü, Açılımkitap Kobu, B., 2003, Üretim Yönetimi, Avcıol Basın Yayın Kurt, M., Dağdeviren, M., 2003, İş Etüdü, Gazi Kitabevi Monks, J.G., 1996, İşlemler Yönetimi, Nobel Kitabevi, 2. Baskı Uluslararası Çalışma Örgütü: İş Etüdü. Milli Prodüktivite Merkezi, 2004 Jan Dul, Bernard Weerdmeester: Ergonomi; Ne, Neden, Nasıl? Seçkin Yayıncılık, 2007 Uluslararası Çalışma Ofisi, Cenevre: Ergonomik Kontrol Noktaları. Milli Prodüktivite Merkezi, 2005

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024