POPÜLER KÜLTÜR VE MÜZİK

İzlence Formu

Ders Adı POPÜLER KÜLTÜR VE MÜZİK Kod ETNO3045
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. URUM ULAŞ ÖZDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste popüler kültür ve müzik ilişkisi incelenmektedir. Popüler kültür çalışmaları, sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinin ortak çalışma alanıdır. Bu çalışmaların önemli bir parçası olan popüler müzik çalışmaları, müziğin icrasından müzik endüstrisine, müzik metninden müzikte anlam konularına kadar oldukça geniş bir içeriğe sahiptir. Derste, popüler kültür ve müzik üzerine teorik yaklaşımlar incelenecek ve bunlar örnekler üzerinden detaylı olarak değerlendirilecektir. Ders boyunca, popüler müziğe dair dünyada ve Türkiye’deki güncel tartışmalar etnomüzikolojik açıdan ele alınacaktır.

İçerik

Popüler kültür ve müzik ilişkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesini içerir.

Öğretim Yöntemleri

Derse aktif katılım; haftalık okumaları düzenli yapma; ders konularını birlikte tartışma ve yorumlama; ses kaydı ve belgesel örneklerini toplu dinleme, izleme ve yorumlama.

Kaynaklar

- John Storey, Popüler Kültür Çalışmaları: Kuram ve Metotlar, Babil Yayınları - Ayhan Erol, Popüler Müziği Anlamak, Bağlam Yayınları - Ayhan Erol, Müzik Üzerine Düşünmek, Bağlam Yayınları - James Lull (der.), Popüler Müzik ve İletişim, Chiviyazı Yayınevi - Peter Wicke, Mozart'tan Madonna'ya: Popüler Müziğin Bir Kültür Tarihi, Yapı Kredi Yayınları - Martin Stokes, Türk Popüler Müziğinde Kültürel Mahrem: Aşk Cumhuriyeti, Koç Üniversitesi Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024