CUMHURİYET TÜRKİYESİ'NDE FİZİK TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı CUMHURİYET TÜRKİYESİ'NDE FİZİK TARİHİ Kod BİLT7008
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi KAAN ATA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencilere, 20. yy.'da Türkiye'de fizik eğitimin kurumsallaşması süreci, nükleer fizik alanında yapılan araştırmalar hakkında bilgi sahibi olur. Türkiye'de Cumhuriyet döneminde fizik alanında çalışan kurum ve kişileri tanır. Fizik eğitiminin tarihçesi ve bu konudaki yayınlar hakkında bilgi vermektir.

İçerik

Bu derste, 20. yy.'da Türkiye'de fizik araştırmaları hakkında bilgi verilecektir. Bu çerçevede öncelikle üniversitelerde fizik bölümlerinin kuruluşu ve gelişimi konu edilecektir. 1955 yılında ABD'nin başlattığı 'Barış için Atom' adlı programına Türkiye'nin katılması ve bu katılımın Türkiye'de nükleer fizik alanında yapılan çalışmalara kazandırdığı ivme konu edilecektir. Bu program kapsamında İstanbul Küçükçekmece'de kurulan ilk nükleer araştırma reaktörü ÇNAEM hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca Türkiye'de yapılan fizik doktoraları üzerinden fizik eğitimi ele alınacak ve bu eğitim araştırmalara katkıda bulunan Türk bilim insanları tanıtılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Dersler öğrenciye sözlü olarak anlatılmaktadır. Projeksiyon cihazı aracılığı ile powerpoint ortmanıda hazırlanmış, görsel malzeme ile zenginleştirilmiş içerik sunulmaktadır.

Kaynaklar

Kaynaklar derste verilecektir.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024