YENİÇAĞ TARİHİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı YENİÇAĞ TARİHİNE GİRİŞ Kod TARH1200
Kredi 2 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ÖZGÜR KOLÇAK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrenciyi Osmanlı erken modern tarihine dair yapılan araştırmalardan haberdar etme; bu dönemin ana kaynaklarını tanıtma; öğrencinin konuyla ilgili bilgi birikimini artırmak adına hangi kaynaklara başvurabileceğini gösterme amaçlarını taşır.

İçerik

Genel analmda tarih çalışmaları ve amaçları, Yeniçağ Osmanlı Tarihinin sınırları ve ilgi alanları ile Mühimme, Tapu Tahrir, Şer'iye Sicilleri Defterleri gibi temel kaynak serileri üzerinde durulmakta;yerli ve yabancı araştırmacılarca gerçekleştirilen öncü çalışmalar,Yurt içinde ve dışında bulunan ilgili araştırma kurumları ve bu kurumların yayın organları tanıtılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, düz anlatım, tartışma,soru-cevap

Kaynaklar

2. Hafta: Tarihçi Neyle Nasıl Uğraşır? Temel Metinler: Edward Hallett Carr, Tarih Nedir?, 11. bs., İstanbul: İletişim Yayınları, 2009, s. 57-82. Mark T. Gilderhus, Tarih ve Tarihçiler: Tarih Yazıcılığına Giriş, çev. Emine Sonnur Özcan, Ankara: Birleşik Yayınevi, 2011, s. 23-68. Meraklısına Okuma Tavsiyeleri: John Tosh, Tarihin Peşinde, çev. Özden Arıkan, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2011. 3. Hafta: Tarihçilik Anlayışları: Klasik Historisizm ve Leopold von Ranke Temel Metinler: Georg G. Iggers, Yirminci Yüzyılda Tarihyazımı: Bilimsel Nesnellikten Postmodernizme, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2007, s. 23-36.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024