PANEL DATA ANALYSIS

İzlence Formu

Ders Adı PANEL DATA ANALYSIS Kod 9001
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili İngilizce Dersi Veren Doç. Dr. YASİN BARIŞ ALTAYLIGİL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders, temel ekonometrik panel veri yöntemlerini ve modellerini tanıtmaktadır. Panel veri örneklerine dayalı ekonomik ilişkilerin ampirik analizi yapılır. Panel verilerinin teorik yönleri Metodoloji ve uygulaması göz önünde bulundurularak öğrencilerin çeşitli ekonomik bölümlerini belirleyebilmelerini sağlar.

İçerik

Konu üç bölümden oluşmaktadır: (1) Doğrusal panel veri modelleri: sabit efektler ve rastgele etkiler modelleri - varsayımlar ve tahmin yöntemleri; Varsayımların ihlali, hipotez testi; tek başına ve çift ​​endojen regresörler; Görünüşte ilgisiz regresyon denklemleri ve hata ile eşzamanlı denklemler bileşenleri; Dinamik panel veri modelleri; (2) Panel verilerinin durağanlığı: panel birim kök testleri, panel eşbütünleşme - testler ve tahmin yöntemleri; (3) Ayrık bağımlı değişkenli panel veri modelleri: ikili seçim için modeller (probit ve logit panel veri modelleri), tahmin ve hipotez testleri

Öğretim Yöntemleri

Sınıf içi dersler, konferanslar, istişareler, ve seminerler yoluyla gerçekleştirilir. Dersler, çağdaş kuramsal panel veri modelleri ve ekonomik araştırmalardaki rollerini kapsar.

Kaynaklar

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024