HİDROLOJİK ANALİZLER

İzlence Formu

Ders Adı HİDROLOJİK ANALİZLER Kod CGRY9111
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. BARBAROS GÖNENÇGİL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Hidrolojik döngünün anlaşılması fiziki coğrafya açısından önemlidir. Bu hidrolojik döngü içerisinde bütün bileşenlerin ayrı ayrı ele alınması ve bunlar arasındaki ilişkilerin anlaşılması önem taşımaktadır. Bu nedenle bu ders süresince hidrolojik çalışmalarda önemli olan yağış özellikleri ve analizleri, su kayıpları, yüzeysel akış özellikleri, hidrograf ve özellikleri, akım ölçüm istasyonları, yeraltı suları, taşkın tahmini ve kontrolü ve havza yağış-akış modelleri gibi çalışmalar üzerinde durulacaktır.

İçerik

Yağış özellikleri ve analizleri, su kayıpları, yüzeysel akış özellikleri, hidrograf ve özellikleri, akım ölçüm istasyonları, yeraltı suları, taşkın tahmini ve kontrolü ve havza yağış-akış modelleri

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, bilgisayarda uygulama yaptırma, ödevler üzerine tartışma.

Kaynaklar

Meylan, P., Favre, A.C., Musy, A. 2012.Predictive Hydrology: A Frequency Analysis Approach. CRC Press. Bedient, P.B., Huber, W.C., Vieux, B.E.2013. Hydrology and Floodplain Analysis (Fifth Edition). Pearson. Shaw, E.M., Beven, K.J., Chappel, N.A. Lamb, R., 2011. Hydrology in Practice (Fourth Edition). Spon Press. Özdemir, H., 2008, “Havran Çayı'nın (Balıkesir) Taşkın Sıklık Analizinde Gumbel ve Log Pearson Tip III Dağılımlarının Karşılaştırılması”, Ankara Üniversitesi Coğrafi Bilimler Dergisi 6 (1), 41-52, Ankara.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024