KLASİK DÖNEM OSMANLI FELSEFESİ

İzlence Formu

Ders Adı KLASİK DÖNEM OSMANLI FELSEFESİ Kod FDBFD627
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖMER MAHİR ALPER
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin klasik Osmanlı tarihinnin felsefi metinlerini görerek filozofların düşünme ve metodolojik oluşturma sürecini takip etme yetisi kazanmalarını sağlamak.

İçerik

Klasik dönem Osmanlı felsefesinin mahiyeti, temel yapısı, oluşumu ve kaynakları; Osmanlı felsefesinin diğer disiplinlerle ilişkisi; Osmanlı felsefesinin İslam felsefe geleneği içerisindeki yeri; Osmanlı felsefesinin başlıca temsilcileri ve eserleri; Osmanlı felsefesinin temel konuları ve sorunlarını ele alır.

Öğretim Yöntemleri

Ders, anlatıma ve tartışmaya dayalı bir tarzda verilir; öğrenciye ödev çalışması yaptırılır.

Kaynaklar

Ömer Mahir Alper, Varlık ve İnsan, Klasik Yayınları, İstanbul 2010. Süleyman Hayri Bolay, Osmanlılar’da Düşünce Hayatı ve Felsefe, Ankara 2005. Remzi Demir, Philosophia Ottomanica: Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Türk Felsefesi, Ankara 2005. Cevat İzgi, Osmanlı Medreselerinde İlim, İstanbul 1997. Mübahat Türker Küyel, Üç Tehafüt Bakımından Felsefe ve Din Münasebeti, Ankara 1956. Kemalpaşa-zâde, Tehâfüt Hâşiyesi, çev. Ahmet Arslan, Ankara 1987. İhsan Fazlıoğlu, “Osmanlı: Bilim ve Düşünce”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c. XXIII, İstanbul 2007, s. 548-556. Tahsin Görgün, “Osmanlı Düşüncesi Nasıl Anlaşılabilir? -Osmanlı Düşüncesinin Araştırılmasında Karşılaşılan Bazı Zorluklar Üzerine-”, Türklük Araştırmaları Dergisi, 13-14 (2003), s. 29-46. İhsan Fazlıoğlu, “Selçuklu Döneminde Anadolu’da Felsefe ve Bilim- Bir Giriş-, Cogito, 29 (2001), s. 152-168.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024