KORUMA PLANLAMASI

İzlence Formu

Ders Adı KORUMA PLANLAMASI Kod BIBE9063
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MEHMET FAHRİ FURAT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders kütüphanelerde, arşivlerde, özel koleksiyonlarında bulunan çok çeşitli materyalleri koruma ve koruma ilkeleri ve yöntemleri üzerine kuruludur. Kaynakların özellikleri ve bu alandaki mevcut teknoloji ve yöntemler hakkında bilgi sahibi olmanın yanı sıra, öğrenciler farklı kullanıcı gereksinimlerinin ve kurumsal bağlamların koruma kararlarını ve uygulamalarını nasıl şekillendirdiğini inceleyecektir.

İçerik

Konular arasında koruma tarihi, koleksiyon bakımı, bakım ve çevre sorunları, ticari koruma seçenekleri, koruma seçimi, güvenlik, kağıt ve fotoğraf korumaya yönelik konular ve koruma, afet planlama ve iyileştirme, basılı olmayan materyallerle ilgili konular, koruma yeniden biçimlendirme, dijital görüntüleme, dijital koruma stratejileri, sürdürülebilirlik, kültürel mirasın korunması ve sorumluluğu ve korumaya yönelik kamu politikaları.

Öğretim Yöntemleri

Ders anlatımı, PPT sunumlar

Kaynaklar

Basic Conservation of Archival Materials : Revised Edition, 2003 Chapter 5 – Disaster Planning and Recovery. Canadian Council of Archives 2003 ALIA Guide to Disaster Planning, Response and Recovery for libraries May 2010 Disaster planning, preparedness and recovery for libraries and archives: a RAMP study with guidelines; 1988 Kültürel bellek kurumlarında dijitalleştirme ve dijital koruma politikaları Tolga Çakmak, Hiperlink Yayınları

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024