HİDROLOJİ

İzlence Formu

Ders Adı HİDROLOJİ Kod CGRF2069
Kredi 2 AKTS 4
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. HÜSEYİN TUROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Lisans düzeyinde öğretim alan Coğrafya öğrencilerinin hidroloji konusunda temel bilgiler edinmelerini, böylece bilgi sahibi olmalarını, hidroloji konusunda yeterliliğe ulaşmalarını; etkin bir coğrafya öğretiminde hidrolojik değişkenlerin tanınması, onların belirlenmesi için gerekli deneyime ulaşmalarını sağlamak. Aynı zamanda öğrenci merkezli öğretim kapsamında doküman taraması, yazı yazma ve araştırma yapma yeteneği kazanmalarını sağlamak ve bilimsel bakış açılarını geliştirmelerini ve bunu kullanma becerilerini arttırmaktır.

İçerik

Hidroloji dersi temel hidrolojik kavramların verildiği ve birtakım uygulamaların yapıldığı bir içeriğe sahiptir. Bu kapsamda ders içeriklerini; hidrolojiye giriş, yağış, buharlaşma, sızma ile yeraltısularının oluşumu, yüzeysek akışlar, akarsulara ait özellikler, akım hesaplamaları, havza morfometrisi ve akım ilişkisi, taşkın hidrolojisi, göl hidrolojisi ve son olarak da su kalitesi ve kaynakların yönetimi içeriklerinden oluşmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Öğretim Üyesinin anlatması, Sunumlar yapması, Soru-Cevap, Ödev, Araştırma Ödevleri, Tartışma, Arazi çalışması

Kaynaklar

Atalay, İ., (1986), Uygulamalı Hidrografya, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayını, İzmir. Bayazıt, M., (2013), Hidroloji, Birsen Yayınları, İstanbul. Bayazıt, M., Avcı, İ., Şen, Z., (2001), Hidroloji Uygulamaları, Birsen Yayınevi, İstanbul. Davie, T. (2008). Fundemantals of Hydrology. Routledge Fundamentals of Physical Geography, Taylor and Francis Group. Hoşgören, M.Y., 2001, Hidrografyanın Ana Çizgileri I- Yeraltısuları- Kaynaklar- Akarsular, Çantay Kitabevi, İstanbul. Hoşgören, M.Y., (2004), Hidrografyanın Ana Çizgileri II - Göller, Çantay Kitabevi, İstanbul.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024