TİYATRO ELEŞTİRİSİ I

İzlence Formu

Ders Adı TİYATRO ELEŞTİRİSİ I Kod TIED2010
Kredi 4 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 4
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. FAKİYE ÖZSOYSAL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Seminerde, katılımcıların oyun metinlerini farklı eleştiri ve çözümleme yöntemleriyle ele alabilmeleri, oyunlara farklı bakış açılarıyla yaklaşabilmeleri amaçlanmaktadır.

İçerik

Seminerde, katılımcıların oyun metinlerini farklı eleştiri ve çözümleme yöntemleriyle ele alabilmeleri, oyunlara farklı bakış açılarıyla yaklaşabilmeleri amaçlanmaktadır. Türk Tiyatrosu'nda kadın imgesi ana tema olarak yer almaktadır. Tiyatromuzun yeni bir anlatım dili kazanmasında öncülük yapan oyunlardan bir seçki feminist eleştirel yaklaşımla değerlendirilecek ve metinlerin toplumsal cinsiyet açısından yapıbozumla nasıl çözümlenebileceğine yönelik ölçütler ortaya konulacaktır. Batı Avrupa tiyatrosundan seçilen feminist oyun metinleri de seminerde yer alacak ve ortaya koydukları düşünme/görme biçimi çözümlenecek, tiyatromuzdaki örneklerle karşılaştırmalar yapılacaktır. Seminere öğrencilerin yapacağı sunuşlar da katılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Metin çözümlemelerinde yorumbilimsel yöntem, alımlama estetiği, yapıbozum ve feminist eleştiri yöntemleri esas alınmaktadır.

Kaynaklar

KURAM: KATE MILLETT- CİNSEL POLİTİKA, JOSEPHINE DONNOVAN- FEMİNİST TEORİ, EMRE IŞIK- BEDEN VE TOPLUM KURAMI, R.W.CONNELL- TOPLUMSAL CİNSİYET VE İKTİDAR, LEYLA ŞİMŞEK- ANLATI VE TEMSİL ÜZERİNE ÇEŞİTLİ MAKALELERİ, FAKİYE ÖZSOYSAL- OYUNLARDA KADINLAR, MADAN SARUP- POSTYAPISALCILIK VE POSTMODERNİZM, BERNA MORAN- EDEBİYAT KURAMLARI VE EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ, TERRY EAGLETON- EDEBİYAT ELEŞTİRİSİ OYUNLAR: NAZIM HİKMET- FERHAT İLE ŞİRİN, TİYATRO BOYALI KUŞ- BÖYLE BİR AŞK MASALI, VASIF ÖNGÖREN- ASİYE NASIL KURTULUR?, ADALET AĞAOĞLU- ÇIKIŞ, ADALET AĞAOĞLU- KOZALAR, SEVİM BURAK- İŞTE BAŞ İŞTE GÖVDE İŞTE KANATLAR, SEVİM BURAK- SAHİBİNİN SESİ, ÖZEN YULA- AY TEDİRGİNLİĞİ, ÜLKER KÖKSAL- ÖNCE SEVGİ, ÜLKER KÖKSAL- SACİDE, ÖZEN YULA- GAYRİ RESMİ HÜRREM, FEMİNİST TİYATRO METİNLERİ

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024