ARAP EDEBİYATINDA ATASÖZÜ VE DARB-I MESELLER

İzlence Formu

Ders Adı ARAP EDEBİYATINDA ATASÖZÜ VE DARB-I MESELLER Kod TEIB9658
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUHAMMET GÜNAYDIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Arapça atasözleri, deyimler ve darb-ı meselleri okuma, anlama, karşılaştırma ve yorumlama çalışmalarıyla öğrencinin semantik dağarcığını genişletmek. Arap dilinde birçok atasözü ve darb-ı meselin bir hikayesi vardır. Bu derste bir yandan ilginç ve eğlendirici hikayeler okuyarak öğrencinin Arap dilinde literal olarak okuma-anlama becerisi artırılırken, her bir hikaye ile ilgili özlü bir sözü ayrıntılı olarak tahlil de ederek öğrencinin semantik dağarcığını genişletmek amaçlanmaktadır.

İçerik

Atasözleri ve darb-ı meseller hakkında kavramsal çerçeveyi çizer. Kayanklar hakkında bilgi verir, hikayeleri ile birlikte modern edebiyat teorileri ışığında analiz eder.

Öğretim Yöntemleri

Araştırma, Sunum, Klasik Okuma, Ezberleme

Kaynaklar

Qmusu'l-Emsali'l-Arabiyyeti't-Türasiyye ( Afif Abdu'r-Rahman: Mektebetu Lubnan: 1198) Arap Edebiyatında Deyimler ve Atasözleri Sânihâtü'l- arab, Muallim Naci (İstanbul: Yeni Zamanlar, 2003) Arapça-Türkçe/Türkçe-Arapça Atasözleri ve Deyimleri, Numan Yazıcı, (İstanbul: Rağbet Yayınları, 2003). Arap Dilinde Deyimler ve Atasözleri, Hasan Akdağ (Konya: Tekin Kitapevi, 1999). Arapça Türkçe Deyimler Kalıp İfadeler ve Atasözleri Sözlüğü, Tacettin Uzun ve M. Sait Şimşek (İstanbul: Elif Yayınları, 2007). Kur’an’daki Kalıp İfadeler ve Zemhşeri’nin Keşşaf’ı, Abdülcelil Bilgin (Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2008). “Arap Göç Edebiyatında Aforizmalar,” Muammer Sarıkaya (Nüsha 14 (2004): 7-24). “Ebu Hilal el-Askeri, Dört Eseri, Arap Edebiyatında Darb-ı Meseller,” Hüseyin Varol, İslami İlimler Fakültesi Dergisi 7 (1986): 383–407.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024