MODERN ARAP ŞİİRİ VE POETİKASI

İzlence Formu

Ders Adı MODERN ARAP ŞİİRİ VE POETİKASI Kod TEIB9657
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MUHAMMET GÜNAYDIN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Modern Arap Edebiyatı genel karakteri itibariyle modern dönem Avrupa edebiyatlarının özelliklerini taşır. Bu durum onun sadece Avrupa edebiyatlarının çağdaşı olduğunu göstermez. Modern Avrupa edebiyatları bir şekilde kendi geleneklerinin düşünce yapılarını devam ettirirken Modern Arap edebiyatı düşünsel temelleri bakımından gelenekten keskin bir şekilde uzaklaşmayı farklılaşmayı temsil eder. Bu durum kendisini en çok şiir sanatında ve onun felsefesinde belli eder. Bu dersin amacı modern Arap şiirinden ve şiir felsefesinden örneklerin tahlili okunmasıyla şu sorunun cevabını bulmaya çalışacaktır: Formel ve düşünsel açıdan gelenekten ayrılıp uzaklaşan Modern Arap şiiri ve şiir felsefesi, Batılı edebiyatların üstünkörü bir taklidinden mi ibarettir, yoksa onlarla aynı karakterleri taşıyan yeni ve özgün bir yapılanma mıdır?

İçerik

Arap Edebiyatında deneme-makale türünün doğuşu (Cahiz), Arap Edebiyatında deneme-makale türünün zirvesi (Tevhidi), Modern deneme türünün kurucusu (Montaigne), Modern Arap Edebiyatında deneme (Müveylihi, Tahtavi, Taha Hüseyin) hakkında genel bilgi verdikten sonra Arapça seçme makaleler okuyup analiz etmek (Her dönem farklı makaleler).

Öğretim Yöntemleri

Araştırma, Sunum, Okuma, Tercüme, Tartışma

Kaynaklar

(1) Arapça Çeviri Kılavuzu, Emrullah İşler ve Musa Yıldız (Ankara: Bizim Büro Basımevi, 2000). (2) TÜRKÇE ARAPÇA Kapsamlı Sözlük, Emrullah İŞLER ve İbrahim ÖZAY (Ankara: Fecr Yayınları, 2009). (3) Cahiz, Müveylihi, Tahtavi, Taha Hüseyin, Montaigne'den Seçme Makaleler. (4) Arapça Akademik Dergilerden Seçme Makaleler (Her dönem makalelerin büyük bir çoğunluğu yenilenir)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024