TOPLUMSALI ARAŞTIRMAK VE SOSYOLOJİK DÜŞÜNMEK

İzlence Formu

Ders Adı TOPLUMSALI ARAŞTIRMAK VE SOSYOLOJİK DÜŞÜNMEK Kod SSYJ7037
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. YÜCEL BULUT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste toplumsalın ne olduğunu tanımlamak ve sosyoloji öğrenimi görmenin sosyal olayları kavrama çabamıza nasıl bir katkıda bulunacağı tartışılmaya ve gösterilmeye çalışılacaktır. Bu çerçevede sosyolojinin toplumsal olaylara nasıl yaklaştığına ilişkin gerek kavramsal ve gerekse de yöntemsel bir tartışma gerçekleştirilecektir.

İçerik

Toplumsalın tanımından başlayarak sosyologların toplumsal olayları ele alma tarzlarına dair bir tartışmanın gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Konferans ve Tartışma.

Kaynaklar

C. Wright Mills, Toplumbilimsel Düşün, Der Yay., 2007. Zygmaunt Bauman, Sosyolojik Düşünme, Ayrıntı Yay., 2010. Anthony Giddens, Sosyolojinin Savunusu, Say Yay., 2011. İlkay Sunar, Düşün ve Toplum, Doruk Yay., 2008. Brian Fay, Çağdaş Sosyal Bilimler Felsefesi, Ayrıntı Yay., 2001. Jürgen Habermas, Sosyal Bilimlerin Mantığı Üzerine, Kabalcı Yay., 1998. John Urry ve Russel Keat, Bilim Olarak Sosyal Teori, İmge Yay. Patrick Baert, Sosyal Bilimler Felsefesi: Pragmatizme Doğru, Küre Yay., 2010. Georg Simmel, ?Toplum Nasıl Mümkün Olur??, a.mlf., Bireysellik ve Kültür, Metis Yay., 2009. Martin Jay, Diyalektik İmgelem, Ara yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024