KENTE GÖSTERGEBİLİMSEL BAKIŞ

İzlence Formu

Ders Adı KENTE GÖSTERGEBİLİMSEL BAKIŞ Kod KNCL7017
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. NEDRET KILIÇERİ
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste öncelikle göstergebilimsel yöntem, ilke ve kavramlar öğrencilere açıklanacaktır. Temel ilkelerin ardından “kent” kavramı bir göstergeler bütünü olarak ele alınacaktır.

İçerik

Metinlerde karşılaştığımız “kent” ve içinde yaşadığımız “kent” dersin iki ana eksenini oluşturmaktadır. Bu ikili eksende, kentin özneler için ne anlama geldiği ve özneye sunduğu yaşam biçimleri, bireylerin kente yansıttığı beklenti alan(lar)ı, kentin dönüşümü, bireylerin/toplulukların dönüşümü, kentli kimliğinin değişkenliği, kentin düzenlenişi, kentsel dönüşüm gibi olgular göstergebilim ve söylem çözümlemesinin sunduğu ilkelere göre somut örnekler üzerinde ele alınması olarak tanımlanmaktadır. Derin öncelikli alanı İstanbul'un göstergebilimsel bir okuması olacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Kuramsal nitelikli temel metinlerin incelenmesi, gözlem ve senteze ulaşma. Sunuş. Araştırma. Tartışma.

Kaynaklar

İtalo Calvino, Görünmez Kentler, YKY, 2017 (20. Baskı) Ahmet Hamdi Tanpınar, Beş Şehir, Dergah, 2017 (39.Baskı) Jale Sancak, Surdibi’nde Çilingir Muhabbeti, Turkuvaz, 2009 Orhan Pamuk, İstanbul, Hatıralar ve Şehir, YKY, 2003 Enis Batur, Cinlerin İstanbul’u, Remzi Kitabevi, 2015 Dilek Özhan Koçak, İstanbul Kimin Şehri?, Metis, 2016 İsmail Coşkun, Betül Duman (derl.), Kentsel Dönüşüm, Litera Yayıncılık, 2015 Ahmet Emre Bilgili (ed.), Şehir ve Kültür, İstanbul, Profil, 2012 Kevin Lynch, Kent İmgesi, İş Bankası Kültür Yayınları, 2014, (4. Basım), çev. İrem Başaran.Ayfer Bartu Candan, Cenk Özbay, (haz), Yeni İstanbul Çalışmaları, Metis, 2014 Neil Brenner ve diğerleri, Kâr İçin Değil Halk İçin, Eleştirel Kent Teorisi ve Kent Hakkı, Sel Yayıncılık, 2014, çev. Ali Yağız Şen Henri Lefebvre, Kentsel Devrim, Sel, 2917 (5.Baskı), çev. Selim Sezer Roland Barthes, Eiffel Kulesi ve Açılış Dersi, YKY. 2015 (2. Baskı), Mehmet- Sema Rifat,

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024