BİYOMONİTÖR VE BİYOİNDİKATÖR DENİZ CANLILARI

İzlence Formu

Ders Adı BİYOMONİTÖR VE BİYOİNDİKATÖR DENİZ CANLILARI Kod HIBY7009
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. AYŞEGÜL MÜLAYİM
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders denizlerde kirlilik seviyesinin saptanmasında kullanılan biyomonitör ve biyoindikatör canlıların neler olduğu ve bu canlılar kullanılarak ortam kalitesinin belirlenmesi konusunda bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

İçerik

Biyomonitör ve Biyoindikatör tür nedir. Biyomonitör ve biyoindikatör olarak kullanılan organizmalar ve bu organizmaların ayırt edici özellikleri. Biyomonitör ve biyoindikatör organizmaların ortamsal koşullara göre biyomastaki değişimleri. Bu canlıları kullanarak ortam kalitesinin belirlenmesi. Biyomonitör ve biyoindikatör canlılar ile ilgili bilimsel çalışmalar. Kirletici maddelerin bu organizmalardaki birikim düzeyleri ve bu birikim düzeyleri izlenerek halk sağlığının korunması.

Öğretim Yöntemleri

Interaktif (konu anlatımıyla beraber soru-cevap- yorum şeklinde)

Kaynaklar

1. Maria Balsamo, Federica Semprucci, Fabrizio Frontalini and Rodolfo Coccioni (2012). Meiofauna as a Tool for Marine Ecosystem Biomonitoring, Marine Ecosystems, Dr. Antonio Cruzado (Ed.), ISBN: 978-953-51-0176-5, InTech, DOI: 10.5772/34423. 2. Markert, b.A., Breure and Zechmeister, H.G., 2003. Bioindicators & Biomonitors Principles, Consepts and Applications , Trace Metals and other Contaminants in the Environment Volume 6. 3. Torres,M.A.; Barros,M.P.; Campos,S.C.G.; Pinto,E.; Rajamani,S.; Sayre,R.T.; Colepicolo,P., 2008: Biochemical biomarkers in algae and marine pollution a review. Ecotoxicology And Environmental Safety: 1, 1-15 4. HORAI HIRATA, S., YASUDA, Y., URAKAMI, S., Tomohiko, I, YAMADA, T.K., TAJIMA, Y., AMAMO, M., MIYAZAKI, N., TAKAHASHI, S., Shinsuke , T., Environmental Monitoring of Trace Elements Using Marine Mammals as Bioindicators Species, Specific Accumulations and Temporal Trends, Interdisciplinary Studies on Environmental Chemistry, . 75–79.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024