ARŞİVLERDE BİLGİSAYAR KULLANIMI

İzlence Formu

Ders Adı ARŞİVLERDE BİLGİSAYAR KULLANIMI Kod BIBY4200
Kredi 3 AKTS 5
Z/S Zorunlu Teorik Saat 2
Uygulama Saat 2 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi MEHMET FAHRİ FURAT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Arşivlerde bilgisayar teknolojisi kullanılarak arşiv malzemelerinin sağlanması, depolanması ve indekslenmesiyle ve yer bilgilerine ulaşımı sağlayan sistemler, büyük ölçekli indekslerin üretilmesine,arşiv malzemelerinin araştırma ve eğitim faaliyetlerinde kullanılmasını sağlayan sistemler ve kullanıcılara dokümanların verilmesi ve iadesi, depo yönetimi sistemleri

İçerik

Arşivlerde bilgisayar teknolojisi kullanılarak , arşiv malzemelerinin sağlanması, depolanması ve indekslenmesiyle ve yer bilgilerine ulaşımı sağlayan sistemler, büyük ölçekli indekslerin üretilmesine,arşiv malzemelerinin araştırma ve eğitim faaliyetlerinde kullanılmasını sağlayan sistemler ve kullanıcılara dökümanların verilmesi ve iadesi, depo yönetimi sistemleri üzerinde durulmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş yolu ile öğretim, Bilgisayar laboratuarında uygulama

Kaynaklar

Archivists’ Toolkit Project. Features Matrix: Archivists’ Toolkit, Archon, and PastPerfect. Web Site: http://www.archiviststoolkit.org/Comparison_of_Archival_Management_Software_3.pdf • Ataman, B.K. (2000). Automating Yapi Kredi Bank archives – a case study. OCLC Systems & Services, 16(3), 144-150. • ATILGAN, Doğan, “Yazmaların Bilgisayar Ortamına Aktarılması ve Hizmete Sunulması: DTCF Kütüphanesi Deneyimi, Akademik Bilişim 2000 Bildirimleri S. D. Üniversitesi, Isparta, s.125, 2000. • Collections Trust. (2008). Collections Management Software Review. http://www.mda.org.uk/software • Goodman, C., Forbes, M., & Kaufman, S. (2007, April). OpenCollection web-based collection cataloguing and ccess software. Symposium conducted at Museums and the Web 2000, San Francisco, CA. R http://www.archimuse.com/mw2007/papers/goodman/goodman.html • KANDUR, Hamza, Arşivlerde Kullanıcı Hizmetleri ve Bilgisayar Kullanımı, T. C. Başbakanlık I. Milli Arşiv Şurası, Ankara, 20-21 Nisan 1998, s.579. • Lake, D., Loiselle, R.F., & Steidel Wall, D. (2003, January). International Council on Archives market survey of commercially available off-the-shelf archival management software. http://www.ica.org/sites/default/files/ICA%20Study%2012%20Archival%20Software%20Survey.pdf • Puacz, J.H. (2000). Bringing archives to life on the web. Computers in Libraries, 20(2), 32-36. Library, Information Science, and Technology Abstracts.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024