EĞİTİM İSTATİSTİĞİ VE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

İzlence Formu

Ders Adı EĞİTİM İSTATİSTİĞİ VE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Kod FBED7019
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖMER ÇAKIROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin bu dersten öğrenecekleri: Hipotez oluşturma. Veri toplama ve sınıflandırma. Ki-Kare, T, Z, F, Krusukal-Wallis H Testi, Friedman, MannWhitney U gibi testler. Araştırma tezleri için SSPS programını öğrenmeleri.

İçerik

Eğitim İstatistiği ve Ölçüm istatistiği, öğrencilerin araştırma yöntemlerinde uygulayabilecekleri istatistik teknikleridir. Bu teknikler için ileri matematik gerekmez. İstatistik tekniklerin iki geniş amacı vardır. (1) Betimsel (benzer) istatistik; tek bir değişken dağılımı özetlemek veya tanımlamak, (2) İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi anlamak. İstatistiksel teknikler, uygulama yerleri, analizleri ve sonuçların değerlendirilmesi dersin temel amacıdır. Dağılımın özellikleri ve uygulamaları, korelasyon (tekli, çift serili, dörtlü, çoklu) teknikleri ve uygulamaları, doğrusal regresyon analizi çeşitleri ve uygulamaları. Eğitim araştırmalarında uygulanan istatistik testleri; hipotez testleri (Z, t, F dağılımları), tek ve çift yönlü varyans analizi, t- testi ilişkili ve ilişkisiz örneklemler, ANOVA; ilişkisiz örneklemler ve tekrarlı ölçümler, ki-kare testi, Mann-Whitney U-testi, Kruskal-Wallis H-testi, Wilcoxon rank testi, Friedman testi, Kolmogorov-Smirnov testi, goodness-of-fit testleri ile Çapraz tablo, parametrik olmayan istatiksel testler için uygulanır. Veri toplama ve sınıfladırma-gruplandırma, SPSS programı ile değerlendirme.

Öğretim Yöntemleri

Teorik, uygulama, ödev, tartışma, örnek makale incelemeleri, sunumlar, projeler.

Kaynaklar

1- Hazım Ayatar, Eğitim İstatistiğne Giriş, Ege Kitabevi ve Kenar Kitabevi 2-Serdar Kılıçkaplan, İstatistiğe Giriş 1 ,Gazi Kitabevi , Ankara 3-Vasfi Nadir Tekin, İstatistiğe Giriş kitabı, Maxkitap 4-Nuri Ersoy, Semra Oral Erbaş, Olasılık ve İstatistiğe Giriş, Gazi Kitabevi , Ankara 5-Nilgün Köklü, Ömay Çokluk Bökeoğlu, Şener Büyüköztürk, Sosyal Bilimler İçin İstatistik, Pegem Akademi Yayıncılık 6-Şener Büyüköztürk, Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı : İstatistik Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum, , Pegem Akademi Yayıncılık 7-Şener Büyüköztürk Ömay Çokluk Bökeoğlu Güçlü Şekercioğlu, Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik: SPSS ve Lisrel Uygulamaları 8- Yalçın Karagöz, (SPSS 18’deki Crosstabs Menüsünde Geçen) İlişki Katsayıları, Detay Yayıncılık 9-Ramazan Şentürk Bütün Yönleriyle SPSS Örnekli Nonparametrik İstatistiksel Yöntemler, Anı Yayınları 10-Alan Agresti, Barbara Finlay. Statistical Methods for the Social Sciences. 2008, ISBN13: 9780137131501 11-Richard G. Lomax, Lawrence Erlbaum. An Introduction to Statistical Concepts for Education, ISBN10: 080583737X, 2012. 12-Martin Lee Abbott, Understanding Educational Statistics Using Microsoft Excel and SPSS. 2011, ISBN-10: 0470889454

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024