EĞİTİM İSTATİSTİĞİNE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı EĞİTİM İSTATİSTİĞİNE GİRİŞ Kod FBED7012
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ÖMER ÇAKIROĞLU
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Öğrencilerin kazanacakları bilgiler: Lisanstan noksan olan temel bilgiler tamamlamak. Eğitim araştırmalarında gerekli temel istatistik kavramlarını öğrenmek.İstatistiksel hataları, dağılımları, korelasyon katsayılarının hesaplamasını ve yorumu.

İçerik

Eğitiminde İstatistiğe Giriş: Temel Eğitim İstatistiği için gerekli matematiksel kavramlar; Bağımlı, bağımsız, sürekli, kesikli değişkenler, ölçme ve ölçekler, tekli-çoklu grafikler. Verilerin toplanması, sıralanması, gruplanması. Frekans dağılımları; konumu önlemler; ortalama, medyan, mod; dağılım ölçüleri, Mod, Medyan, ortalama, geometrik ve karekök ortalama, frekans dağılımları, dağılım ölçümleri, ranj, varyans, standart sapma, stardart hata, standart puan (Z puanı) ve T puanı hesaplanması, frekans dağılım tabloları, olasılık, standart normal dağılım, korelasyon katsayısı tekli, çift serili, dörtlü, çoklu) ve anlamları. Regresyon analizi kavram-amaçları, doğrusal regresyon eşitliği ve yorumu, tahmini standart hata, verilerin istatiksel değerlendirmesi ve yorumu.

Öğretim Yöntemleri

Teorik, uygulama, ödev, tartışma, örnek makale incelemeleri, sunumlar, projeler.

Kaynaklar

1- Hazım Ayatar, Eğitim İstatistiğne Giriş, Ege Kitabevi ve Kenar Kitabevi 2-Serdar Kılıçkaplan, İstatistiğe Giriş 1 ,Gazi Kitabevi , Ankara 3-Vasfi Nadir Tekin, İstatistiğe Giriş kitabı, Maxkitap 4-Nuri Ersoy, Semra Oral Erbaş, Olasılık ve İstatistiğe Giriş, Gazi Kitabevi , Ankara 5-Nilgün Köklü, Ömay Çokluk Bökeoğlu, Şener Büyüköztürk, Sosyal Bilimler İçin İstatistik, Pegem Akademi Yayıncılık 6-Şener Büyüköztürk, Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı : İstatistik Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum, , Pegem Akademi Yayıncılık 7-Şener Büyüköztürk Ömay Çokluk Bökeoğlu Güçlü Şekercioğlu, Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik: SPSS ve Lisrel Uygulamaları 8- Yalçın Karagöz, (SPSS 18’deki Crosstabs Menüsünde Geçen) İlişki Katsayıları, Detay Yayıncılık 9-Ramazan Şentürk Bütün Yönleriyle SPSS Örnekli Nonparametrik İstatistiksel Yöntemler, Anı Yayınları 10-Alan Agresti, Barbara Finlay. Statistical Methods for the Social Sciences. 2008, ISBN13: 9780137131501 11-Richard G. Lomax, Lawrence Erlbaum. An Introduction to Statistical Concepts for Education, ISBN10: 080583737X, 2012. 12-Martin Lee Abbott, Understanding Educational Statistics Using Microsoft Excel and SPSS. 2011, ISBN-10: 0470889454

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024