OSMANLI DEVLETİNDE FİKİR HAREKETLERİ

İzlence Formu

Ders Adı OSMANLI DEVLETİNDE FİKİR HAREKETLERİ Kod YKCT9001
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. MEHMET ALİ BEYHAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Osmanlı Devleti'nde 1839 Tanzimat Fermanı'nın ilanından sonra ortaya çıkan ve XIX. Yüzyılın ikinci yarsında Osmanlı Tarihi'ni etkileyen fikir hareketleri ve önde gelen temsilcileri üzerinde durulmaktadır. Bu çerçevede konu ile ilgili ödev mahiyetinde çalışmalar yaptırılarak, hazırlanan çalışmalar öğrenciler tarafından sunulmaktadır. Amaç, Osmanlı Düşünce Tarihi çerçevesinde ortaya çıkan ve siyasi olayları etkileyen fikir hareketlerinin incelenmesi.

İçerik

Bu derste; Yakınçağ Osmanlı siyasî tarihinin ana hatları verilerek 19. Yüzyılda ortaya çıkan fikir hareketleri bu siyasi olaylarla bir paralel olarak işlenecek; farklı fikir hareketlerinin birbiriyle ilişkileri, geçmişten aldıkları etkilerle günümüze uzanan yönleri değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Doğrudan anlatım, soru-cevap, sunum ve makale hazırlanması.

Kaynaklar

Yusuf Akçura, Üç Tarz-ı Siyaset; Mehmet Ali Ayni, Milliyetçilik; Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları;Hilmi Ziya Ülken, Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi; Niyazi Berkes, Türkiye'de Çağdaşlaşma; Tarık ZaferTunaya, Türkiye'nin Siyasi Tarihinde Batılılaşma Hareketleri; a.mlf. Türkiye'de Siyasal Partiler; Ahmet Bedevi Kuran, İnkılap Tarihimiz ve Jön Türkler; ޞerif Mardin, Yeni Osmanlı Düşüncesinin Doğuşu; Hüseyin Çelik, Ali Suavi ve Dönemi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024