URARTU-ASSUR: SİYASAL İLİŞKİLER

İzlence Formu

Ders Adı URARTU-ASSUR: SİYASAL İLİŞKİLER Kod ECTA9006
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ERKAN KONYAR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

M.Ö. I. Binyılda Yakındoğu’nun iki önemli gücü Asur ve Urartu’dur. Her iki devlet arasındaki siyasi çekişme ve savaşlar Eski Doğu tarihi içinde önemli bir yer tutar. Asur M.Ö. I. Binyılda bölgenin süper gücüdür, askeri alanda olduğu gibi kültürel alanda da başı çeker. Krali inşa politikaları çerçevesinde şekillen, anıtsal mimari unsurlarla oluşturulmuş büyük kentler, heykel kabartma sanatı, maden işçiliği dikkat çeken kültürel unsurların başında gelir. Asur’un hemen kuzey belgelerinde yine I. Binyılda şekillenen Urartu Devleti ise kendine özgü bölgesel karakter gösteren kültürüyle dikkat çekicidir. Doğu Anadolu’ya ilk yazıyı, büyük krali kentleri, kaya işçiliği ve oldukça gelişmiş bir maden işçiliğini getirmişlerdir. Doğu Anadolu Urartu ile altın çağını yaşar. Urartu’nun kuruluş süreci ve daha sonraki siyasi ve kültürel gelişim aşamalarını Asur’dan ayrı tutmak mümkün değildir. Örneğin ilk Urartu yazılı belgeleri Asurca’dır, metal işçiliği, panteon ve ikonografik unsurlarda Asur’un etkisi açıkça hissedilir. Bir nevi Urartu gelişmiş daha çok emperyal bir özellik gösteren Asur’un kötü ve olumsuz doğa koşulları arasına sıkışmış bir kopyası gibidir. Bu çerçevede dersin ana konusu Asur ve Urartu arasında kuruluş döneminde başlayan siyasi çekişmeleri, savaşları, yazılı belgeler ışığında değerlendirmek, yine bunun yanında yukarıda saydığımız Urartu-Asur kültür ürünlerini karşılaştırmaktır.

İçerik

Urartu Beylikler Dönemi Urartu Krallığı’nın Kuruluş Evresi Orta Asur Krallığı Yeni Asur-Urartu İlişkileri Urartu’nun Klasik Çağı Urartu Yayılımı Urartu-Assur Tasvir Sanatları Urartu-Asur Mimari Etkileşim

Öğretim Yöntemleri

Kısmen anlatım, kısmen powerpoint sunumu, ödev konuları verilmesi.

Kaynaklar

Hingley, R. Globalizing Roman Culture: Unity, Diversity and Empire, London 2005. Rothe, U. \\\"Die Anfänge der Romanisierungsforschung\\\" şurda: G. Schörner (ed.), Romanisierung - Romanisation. Theoretische Modelle und praktische Fallbeispiele, Oxford 2005, 1-13. Schörner, G. ?Das Zentrum-Peripherie-modell in der Romanisierugsforschung?, şurda: G. Schörner (ed.), Romanisierung - Romanisation. Theoretische Modelle und praktische Fallbeispiele, Oxford 2005, 95-100.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024