KARŞILAŞTIRMALI DÜNYA TARİHİ

İzlence Formu

Ders Adı KARŞILAŞTIRMALI DÜNYA TARİHİ Kod 100
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi İLKER AKTÜKÜN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun 19. yy'ında siyasal katılım, üretim ilişkileri, kültürel temsil gibi alanlarda gerçekleşen toplumsal dönüşümüleri ve bu dönüşümlerle beraber karşılaşılan krizleri, günümüz siyasetine yankılarıyla beraber tartışacaktır.

İçerik

Bu ders dünya tarihinde öne çıkan, dünyanın bugünkü halini almasında belirleyici nitelikte sayılan olayları makro bir bakış açısı ve küresel bir perspektifle öğrencilere tanıtma ve analiz etme hedefindedir. Ders ilk çağdan başlayarak modern zamanlara kadar dünya toplumlarının geçirdiği evrimi mümkün olduğunca karşılaştırmalı bir biçimde ele alacaktır. Öğrencilerin kafasında bir dünya tarihi fikri oluşturabilmek için bütün dünyanın kaderini etkilemiş olan küresel nitelikli olayların analizi ön plana alınacaktır.

Öğretim Yöntemleri

konferans

Kaynaklar

Jane Burbank and Frederick Cooper, Empires in World History: Power and Politics of Difference (Princeton: Princeton University Press, 2010). Adam Hochschild, King Leopold’s Ghost (New York: First Mariner Books, 1998). Stephen Kinzer, All the Shah’s Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror (Hoboken, NJ: Wiley, 2008). Sidney Mintz, Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History (New York: Penguin Books, 1985)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024