ÇATIŞMA VE UZLAŞMA PARADİGMALARI

İzlence Formu

Ders Adı ÇATIŞMA VE UZLAŞMA PARADİGMALARI Kod KSIL7013
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. EMİNE YAVAŞGEL
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Çatışma ve Uzlaşma Paradigmaları dersi çatışma ve uzlaşmanın neler olduğunu, nasıl ortaya çıktığını, tarafların kimlerden oluştuğunu, örgütsel yaşamda çatışma ve uzlaşmanın paradigmalarının neler olduğunu açıklamayı amaçlamaktadır.

İçerik

"Çatışma yalnızca insanlara özgü bir mevzu değildir. Bütün canlılar hayatlarını devamı ettirebilmek amacıyla devamlı olarak çevreleri ile uğraşmak ve yeri geldiğinde çatışmak zorundadırlar. Birey, herhangi bir ihtiyacını tatmin etmek istediğinde bir kısıtla karşılaşırsa; bir gerginlik ortaya çıkar. Bireysel anlamda çatışma; hem bir fiziksel hem bir sosyo–ruhsal ihtiyaçların tatminine engel kalan problemlerin oluşturduğu gerginlik halleridir. Örgütsel anlamda ise; kişiler ve grupların beraber çalışma sorunlarından kaynaklanan ve normal faaliyetlerin durmasına ve karışmasına ne sebeple kalan olaylardır. Çatışma teknik olarak; insanın birbiriyle ikame edilemez iki amaç arasında birini tercih etmek zorunda kalma hali olarak ifade edilmiştir. İkisinden biri seçim edilirse, diğeri ulaşılmaz olacaktır. Bu; vatandaşlar ve güçler aralarında da söz konusu olabilmektedir. Çarpışma, savaş, şiddetli geçimsizlik, anlaşmazlık, zıtlık daima arbede kavramını çağrıştırır. Çatışma; toplumsal etkileşimin kaçınılmaz bir sonucudur. Uzlaşma ise, herkesin kararların alınmasına yaratıcı bir biçimde katıldığı bir karar alma sürecidir. Bir öneriyi oya sunup, çoğunluğun istediğinin olması adına, grup herkesin kabul edebileceği bir çözüm arama uğraşıdır. Bu herkesin fikirlerinin ve itirazlarının dikkate alınmasını olanağı sağlar. Ama anlaşma, yanlızca ödün vermenin ötesinde bir şeydir. Anlaşma, sık sık ilk önerilenden ek olarak güzel, yaratıcı ve herkesi hoşnut edecek şaşırtıcı çözümler bulma sürecidir. Çatışma ve Uzlaşma Paradigmaları dersi ise çatışma ve uzlaşmanın neler olduğunu, nasıl ortaya çıktığını, tarafların kimlerden oluştuğunu, örgütsel yaşamda çatışma ve uzlaşmanın paradigmalarının neler olduğunu açıklamayı amaçlamaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Her ders içeriği ile ilgili bilgi aktarımı yapılacaktır. Aynı zamanda öğrencilerin bilimsel içeriği pekiştirmesi amacıyla yapacakları araştırmaları sunmaları da planlanacaktır.

Kaynaklar

A. Selami Sargut, Kültürlerarası Farklılaşma ve Yönetim, Ankara, İmge Kitabevi Yay.,2015(2010) Ahmet Taner Kışlalı, Siyasal Sistemler / Siyasal Çatışma ve Uzlaşma, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 2010(1993) Asker Kartari, Kültür, Farklılık ve İletişim / Kültürlerarası İletişimin Kavramsal Dayanakları, İstanbul, İletişim Yay., 2014 Asuman Uluçınar Türkel, Toplam Kalite Bağlamında Grup Dinamiği ve Çatışma Yönetimi, Türkmen Kitabevi, 2000 Avishai Margalit, Uzlaşma ve Kokuşmuş Uzlaşmalar, İstanbul, İthaki Yay., 2013 Banu Yazgan İnanç, Esef E. Yerlikaya, Kişilik Kuramları, Ankara, Pegem Akademi Yay., 2015(2008) Carl G. Jung, İnsan ve Sembolleri, İstanbul, Kabalcı Yay., 2015 Cemil Oktay, Modern Toplumlarda Savaş ve Barış, İstanbul, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yay., 2012 Doğan Cüceloğlu, İnsan İnsana, İstanbul, Remzi Kitabevi Yay., 2015(1991) Doğan Ergun, Türk Bireyi Kuramına Giriş, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 2004 Emin Karip, Çatışma Yönetimi, Pegem Akademi Yay., 2015 Engin Geçtan, İnsan Olmak, İstanbul, Metis Yay., 2016 Erik H. Erikson, İnsanın 8 Evresi, İstanbul, Okuyan Us Yay., 1997(1982) Ferihan Polat, Özlem Özdeşim İkiz, Çatışma ve Uzlaşma Bağlamında Siyasetin Psikolojisi, Paradigma Akademi Yayınları, 2016 Georg Simmel, Bireysellik ve Kültür, İstanbul, Metis Yay., 2009 Haldun Yalçınkaya, Savaş / Uluslararası İlişkilerde Güç Kullanımı, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 2008 Murat Aktaş (Der.), Çatışma Çözümleri ve Barış, İletişim Yay., 2014 Muzaffer Ercan Yılmaz, Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü / İnsan Uyuşmazlıklarının Kaynakları ve Çözüm Paradigmaları, Ankara, Nobel Yay., 2006 Nezir Akyeşilmen, Barışı Konuşmak : Teori ve Pratikte Çatışma Yönetimi, ODTÜ Geliştirme Vakfı, 2013 Nuran Hortaçsu, Ben Biz Siz Hepimiz / Toplumsal Kimlik ve Gruplararası İlişkiler, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 2007 ………………, Grup İçi ve Gruplar Arası Süreçler, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 2014(1998) ………………, İnsan İlişkileri, Ankara, İmge Kitabevi Yay., 2012(1991) Özcan Köknel, Çatışan Değerlerimiz, İstanbul, Altın Kitaplar Yay. 2007 Özcan Yeniçeri, Örgütlerde Çatışma ve Yabancılaşma Yönetimi, IQ Kültür Sanat Yay., 2009 Randall K. Stutman, Marshall Scott Poople, Joseph P. Folger, Çatışma Yönetimi / İlişkiler, Gruplar ve Kuruluşlar İçin Stratejiler (Working Throguh Conflict), Çev., Füsun Akkoyun, Ankara, Nobel Akademik Yay., 2013 Üstün Dökmen, İletişim Çatışmaları ve Empati, İstanbul, Remzi Kitabevi Yay., 2013(2008)

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024