KÜLTÜRLERARASI DİLBİLİM ARAŞTIRMALARI

İzlence Formu

Ders Adı KÜLTÜRLERARASI DİLBİLİM ARAŞTIRMALARI Kod ANDE9060
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. CANAN ŞENÖZ AYATA
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu dersin amacı Türkçe ve Almanca yazın eleştirilerinin özelliklerini metindilbilimsel yöntemlerle betimlemektir. Metindilbilimsel ölçütlerle Türkçe ve Almancadaki yazın eleştirileri çözümlenmekte; bu çözümlemeden elde edilen sonuçlar değerlendirilmekte ve karşılaştırılmaktadır. Böylece iki dil ve iki kültür arasındaki benzerlikler ve farklılıklar belirlenebilmektedir.

İçerik

Türkçe ve Almanca yazın eleştirileri metindilbilimsel ölçütlerle incelenir. Türkçe ve Almanca edebiyat alanında yazılan bilimsel makalelerin incelenmesinden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmaktadır.

Öğretim Yöntemleri

Dersin içeriğine yönelik çeşitli metinlerin okunması, tartışılması. Çözümleme örneklerinin sunulması ve tartışılması. Öğrenci ödevlerinin sunulması ve tartışılması.

Kaynaklar

İpşiroğlu, Zehra (1998) Eleştirinin Eleştirisi. 2. Baskı. İstanbul: Mitos Boyut Yayınları. Klauser, Rita (1992) Die Fachsprache der Literaturkritik: dargestellt an den Textsorten Essay und Rezension. Frankfurt am Main; Berlin: Peter Lang. Neuhaus, Stefan (2004): Literaturkritik-Eine Einführung. Göttingen: Vandenhoeck&Ruprecht. Porombka, Stephan (2006): Kritiken schreiben. Ein Trainingsbuch. Konstanz: Uvk Verlagsgesellschaft Şenöz-Ayata, Canan (2003): Türkçe ve Almancada Metin Türü Olarak Yazın Eleştirisi. İstanbul: Mavi Bulut. Yücel, Tahsin (1991) Eleştirinin ABC’si. İstanbul: Simavi Yayınları.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024