ENDÜSTRİYEL ODUN ZARARLILARI

İzlence Formu

Ders Adı ENDÜSTRİYEL ODUN ZARARLILARI Kod ORMH7083
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. HAMİT AYBERK
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Odunun yapısına dayalı ekonomik ve estetik değeri dikkate alındığında onun uzun süreli olarak kaliteli ve dayanıklı kalmasını sağlamak için yapısına zarar veren biyotik ve abiyotik etmenlerin tanınması gerekir. Bu nedenle odunun üretim yeri olan orman ve ormandan çıkarılıp satışı, çeşitli amaçlara yönelik kullanım alanlarında değerlendirilmesi ve sonrasında bünyesine zarar vererek kalitesini ve dayanıklılığı bozan zararlı etmenler özellikle böcekler ile bunlara karşı alınabilecek koruyucu önlemler ve savaş yöntemleri hakkında bilgiler verilmesi amaçlanmıştır.

İçerik

Temel ve genel bilgiler. Organizmaların sistematiği. Odun Zararlısı Böcekler. İğne yapraklı ve yapraklı ağaç odunlarında zarar yapan Isoptera, Coleoptera, Lepidoptera ve Hymenoptera takımlarına bağlı familyalara ait belli başlı zararlı türlerin tanıtımı, bu türlerin morfolojileri, biyolojileri, yayılışları, konukçuları. Böcek ekolojisi ve epidemiyolojisi. Kesimden sonra her türlü ağaç malzemede görülen zarar şekilleri, önleme olanakları. Odun Zararlısı Diğer Hayvanlar. Odun zararlısı olarak bilinen ve Arthropoda, Chordata, Mollusca şubelerine bağlı önemli türlerin zarar şekilleri, biyolojileri, morfolojileri, coğrafik yayılışları, konukçuları ile bu zararlılara karşı alınabilecek koruyucu önlemlerle uygulanabilecek savaş yöntemleri tanıtılacaktır.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım.

Kaynaklar

TOPER, A., “Odun Zararlıları-Ders Notu”, ZKÜ, Bartın, Üniversite Yayın No: 19, Fakülte Yayın No:8, Bartın, 2001. TOPER KAYGIN, A. “Endüstriyel Odun Zararlıları” Kitabı, I. Basım, Nobel Yayın No: 1082, Fen ve Biyoloji Yayınları Dizisi: 31, ISBN 978-9944-77-084-2, Ankara, 2007. NİCHOLAS, D.D.1973; Wood Deterioration and Its Prevention by Preservative Treatments, yracuse University Press, NY. ROBERT A. EATON, M.D.C. HALE, 1993. Wood: Decay, Pests and Protection, ISBN-10: 0412531208, ISBN-13: 9780412531200. Chapman and Hall, London. RİCHARDSON, B.A.1978; Wood Preservation, The Construction Press, Lancaster. WİLKİNSON, J.G. 1979; Industrial Timber Preservation, Associated Business press, London. BERKEL, A., Ağaç Malzeme Teknolojisi, İ.Ü. Orman Fakültesi Yayın No: 117, İstanbul, 1970. GOODELL, B., DARREL D. NİCHOLAS, AND SCHULTZ, T.P. 2003; Wood Deterioration and Preservation Advances in Our Changing World, ACS Symposium Series 845, USA.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024