FİZİKSEL AKTİVİTE VE MEKAN

İzlence Formu

Ders Adı FİZİKSEL AKTİVİTE VE MEKAN Kod PEMI1038
Kredi 2 AKTS 2
Z/S Seçmeli Teorik Saat 2
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi AYÇA YEŞİM ÇAĞLAYAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Sağlıklı yaşamın temelini oluşturan fiziksel aktiviteye halk katılımının sağlanmasında temel etkenin, fiziksel çevre ve politikalarındaki önemli değişiklikler olduğu düşüncesi günümüzde gittikçe yaygınlaşmaktadır. "Fiziksel aktivite" davranışlarında, çok çeşitli etkenlerin rol oynadığı gözlemlenmiştir. Bu etkenler, bireysel (biyolojik, psikolojik vb.), bireylerarası (sosyal, kültürel vb.), organizasyonel, toplumsal, fiziksel çevre şartları ve politika gibi etkenleri kapsamaktadır. Geliştirilen modeller, fiziksel aktivite davranışlarına ilişkin çoklu ve etkileşimli determinantların kavranmasına yönelik kapsamlı bir çalışmanın gerekliliğini vurgulamaktadır "Yapısal/Yapılandırılmış çevre (built environment)", fiziksel aktiviteye katılımı kolaylaştıran veya bunu engelleyen en önemli etkendir. Parklar ve yeşil alanlar gibi çoğu kamusal açık alanlar (Public open space)”, yaya yolları vb., rekreasyonel veya ulaşım amaçlı yürüyüş, koşu veya spor yapma gibi çeşitli fiziksel aktivite için olanakları sağlayan kilit yapılandırılmış çevre ortamı olarak görülmektedir. Peyzaj Mimarlığı, Rekreasyon Planlaması, Ulaşım, Şehir planlama, Mimarlık, Coğrafya, Sosyoloji, Hukuk gibi çeşitli meslek disiplinlerinden oluşan geniş kapsamda araştırmacı grup ve sivil toplum kuruluşları bu konuda strateji ve politika belirlemede önemli kararlar almaktadır. Bu bağlamda, dersin amacı fiziksel çevrenin, fiziksel aktiviteye etki eden peyzaj ögeleri, tesis ve strüktürleri hakkında bilgi vererek, fiziksel aktivite tabanlı tasarım kararlarının verilmesi, spesifik bir yapısal çevrenin, farklı sosyodemografik yapıya sahip sosyal çevreler için bütüncül planlanması, çoklu çözümler ve müdahalelerin değerlendirilmesini gerektiren peyzaj yönetim strateji ve politikalarının günümüz yaklaşımlarını irdelemektir.

İçerik

Bu kapsamda fiziksel aktiviteye etki eden yapısal çevre özellikleri, fiziksel aktivite yaklaşımlı tasarım kararları, spesifik yapısal çevrenin, farklı sosyodemografik yapıya sahip sosyal çevreler için planlanması, çoklu çözümler ve müdahalelerin değerlendirilmesini gerektiren, koruma , planlama tasarım ve yönetim konularında taraflar arasında açığa çıkabilecek çatışmaları uzlaştıran, günümüz ve gelecek peyzaj yönetim strateji ve politikaları irdelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Power Point Sunum, Literatür Araştırması, Arazi gözlemi

Kaynaklar

*James F. Sallis, Neville Owen Edwin B. Fisher ( 2008): "Ecological Models of Health Behaviour", Health behaviour and Health education Theory, Research, and Practice 4TH EDITION KAREN GLANZ BARBARA K. RIMER K. VISWANATH Editors Foreword by C. Tracy Orleans, published by Jossey-Bass, United States of America *Mohammad Javad Koohsari ve ark. (2015): Public open space, physical activity, urban design and public health:Concepts,methods and research agenda, Health & Place 33, 75–82 *Andrew T. Kaczynski,, Luke R. Potwarka, and Brian E. Saelens (2008): Association of Park Size, Distance, and Features With Physical Activity in Neighborhood Parks, American Journal of Public Health Vol 98, No. 8

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024