BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ

İzlence Formu

Ders Adı BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Kod SPSH7013
Kredi 3 AKTS 8
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Dr. Ögr. Üyesi EYLEM ÖZDEMİR
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu derste sosyal bilimlerde araştırma yöntem ve tekniklerini anlatma, bilimsel araştırma ve yayın etiği ilkelerini tanıtma, sosyal araştırmada bilimsel yöntemin uygulama örnekleri üzerine çalışma amaçlanır.

İçerik

Bu ders, sosyal bilimlerde araştırma yöntemlerini, teorik okullar ve uygulama örnekleriyle birlikte inceleme, çeşitli disiplin alanlarında bilimsel bir yaklaşımla araştırma soruları oluşturma ve uygulama çalışmalarını içerir. Dersin ilk bölümünde, sosyal bilimlerde metodoloji okulları teorik olarak incelenirken, ikinci bölümde uygulama için gerekli kavramlar ve uygulama biçimleri yer almakta, üçüncü bölümde öğrencilerin ödevlerindeki uygulamalar değerlendirilmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Sozlu anlatim, odevle uygulama

Kaynaklar

W.Lawrence Neuman (2010),Toplumsal Araştırma Yöntemleri-Nitel ve Nicel Yaklaşımlar, Yayın Odası. A.Giddens, 1990, Pozitivizm ve Eleştiricileri, Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi, der. Bottomore ve Nispet, çev. L. Köker, Ayraç yayınları. R. Keat ve J. Urry, Bilim Olarak Sosyal Teori, 7. ve 9. Bölüm (Sosyal Eylemin Açıklanması ve Anlaşılması/ Değerler, Teori ve Realite) P. Rabinow ve W. Sullivan, Yorumcu Eğilim: Bir Yaklaşımın Doğuşu, (içinde) Toplumbilimlerinde Yorumcu Yaklaşım, çev. Taha Parla, Deniz Yay.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024