ANADOLU'DA HALAF VE OBEYD KÜLTÜRLERİ

İzlence Formu

Ders Adı ANADOLU'DA HALAF VE OBEYD KÜLTÜRLERİ Kod PHON7008
Kredi 3 AKTS 7
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ASLIHAN BEYAZIT
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Mezopotamya’da Kalkolitik Çağ’ın hakim kültürleri olan Halaf ve Obeyd kültürlerinin arkeolojik buluntular ışığında mimarisi, çanak çömlek teknolojisi ve ticari ilişkileri ile çevre kültürleri ve Anadolu’yu nasıl etkilediğinin öğretilmesi.

İçerik

Mezopotamya Bölgesi’nde Erken ve Orta Kalkolitik Çağ’da ortaya çıkan Halaf ve Obeyd kültürlerinin, Anadolu’da Kalkolitik Çağ yerleşmeleri üzerindeki etkileri incelenmektedir.

Öğretim Yöntemleri

Slide, power point gösterimi yoluyla yüksek lisans öğrencileri tarafından yapılan sunumlar. Dersi veren öğretim üyesinin anlatımı ve kaynak araştırması ile desteklenerek müfredatın işlenişi.

Kaynaklar

Harmankaya, S. - O. Tanındı - M. Özbaşaran, TAY - Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri-3: Kalkolitik, Ege Yayınları, İstanbul, 1998. Akdeniz, E., Halaf ve Obeyd Kültürleri Üzerine Bazı Gözlemler ve Pirot Höyüğün Halaf-Obeyd Boyalı Çanak Çömleği, Anadolu Araştırmaları, Sayı 17/2, s. 3 Tekin, H., Yeni Buluntuların Işığı Altında Anadolu'da Hassuna ve Samarra Seramiğinin Yayılımı Üzerine Bir Gözlem, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Sayı 1, s. 186, Ankara, 2005 Harmankaya, S., Eski Mezopotamya ve Mısır Tarihi, Eskişehir, 2013. Akkermans, P.M.M.G.; Schwartz, G.M., The Archaeology of Syria: From Complex Hunter-Gatherers to Early Urban Societies (c.16,000-300 BC). Cambridge University Press. 2003. Liverani, M., The Ancient Near East: History, Society and Economy, Routledge, 2013. Martin, H.P., "The Early Dynastic Cemetery at al-'Ubaid, a Re-Evaluation", 1982, Iraq. 44 (2), s. 145–185. Charvát, P., Mesopotamia Before History. London, New York: Routledge, 2002. Mellaart, J., The Neolithic of the Near East, New York, 1975.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024