JEOTERMAL PROSPEKSİYON VE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

İzlence Formu

Ders Adı JEOTERMAL PROSPEKSİYON VE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI Kod JKMU7003
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Prof. Dr. ALİ İSMET KANLI
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Jeotermal enerjinin kaynağı, oluşumu hakkında bilgi vermek. Jeotermal anomalilerin tanımlanması, Isı akısına geçiş ve hesaplama tekniklerin anlatılması. Termal gradyanın dağılımı ve haritalanması. Türkiye'de ve dünyada önemli jeotermal sahaların tartışılması. Isının, tektonizma ile olan ilişkisi ve deprem ile bağlarının araştırılması. Alternatif enerji kaynaklarının tanıtılması ve Türkiyedeki alternatif enerji kaynakları ve kullanımı hakkında bilgi verilmesi.

İçerik

Günümüzün en önemli konulardan biri olan enerji açığı problemlerine cevap vermek amacıyla, Jeotermal enerjinin ve diğer alternatif enerji kaynaklarının tanıtılması ve bunlar hakkında detaylı bilgi verilmesi.

Öğretim Yöntemleri

Sunuş Yolu ile Öğretim, Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, küçük grup çalışması

Kaynaklar

1. Edwards,L.M., Chilingar,G.V., Rieke III, H.H., Fertl,W.H., 1982, Handbook of Geothermal Energy, Gulf Publishing Company,Houston,Texas. 2. Jessop,A.M., Thermal Geophysics, 1990, Elsevier. 3. Serpen,U., 1999, Jeotermal Enerji, TMMOB Petrol Mühendisleri Odası. 4. Armstead,H.C.H., 1983, Geothermal energy,E.F.N. SPON. 5. Erişen,B., Akkuş,İ., Uygur,N.,Koçak,A.,1996, Türkiye Jeotermal Envanteri, MTA yayınları. 6. Kanlı, A.İ. ve A. Denli, Alternatif Enerji Kaynakları ve Türkiyedeki Durumu, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Çevre Bilim & Teknoloji Dergisi, 2, 179-191 (2004). 7. Kanlı, A.İ. ve A. Denli, Ülkemizin Alternatif Enerji Kaynaklarına Genel Bir Bakış, Türkiye 10. Enerji Kongresi, 145-154, İstanbul (2006). 8. Kanlı, A.İ., Ülkemizin Jeotermal Potansiyelinin Rezervuar Sıcaklıkları ve Isı Akısı Değerleri Açısından Değerlendirilmesi, TMMOB Jeotermal Kongre ve Sergisi, 249-254, Ankara (2007).

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024