ULUSLARARASI İLİŞKİLERE GİRİŞ

İzlence Formu

Ders Adı ULUSLARARASI İLİŞKİLERE GİRİŞ Kod ISLE1066
Kredi 3 AKTS 3
Z/S Zorunlu Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. HASAN DURAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Ders kapsamında, ilk olarak günümüz uluslararası sisteminin ortaya çıkaran tarihsel süreç ele alınacaktır. Bu tarihsel süreç kapsamında, ülkesel devlet, ulus-devlet, küreselleşme kavramların ve uluslararası sistemin doğasını belirleyen bir etken olarak güç dengesi kavramının açıklanmasına özel olarak odaklanılacaktır. Belirtilen kavramlara ek olarak, güvenlik, jeopolitik, dış politika analizi, kimlik gibi kavramlarda açıklanacaktır. Günümüz uluslararası sistemi ortaya çıkaran tarihsel sürecin açıklanmasını, ilgili aktörler (devlet, bölgesel birlikler, uluslararası organizasyonlar, hükümet-dışı organizasyonlar v.b.) arası ilişkilerinin doğası hakkında teorik alt yapı sunan farklı yaklaşımların tartışılması takip edecektir. Bu bağlamda, “idealizm” “realist teori” “davranışçılık” “çoğulculuk” “liberalizm” “inşacılık” “Marksist teoriler” “feminist teori” “eleştirel teori” ve “normatif teori” başlıkları incelenecektir. Verilen teorik yaklaşımlar ışığında, silahsızlanma, mültecilik ve çevre sorunları gibi küresel sorunlara ilişkin tartışmalar yapılacaktır. Ders son olarak, Kıbrıs sorunu, Bask sorunu, Kuzey İrlanda sorunu, Kürt sorunu gibi belirli bölgesel sorunlara odaklanacaktır. Bu bağlamda, daha önce tartışılacak olan teorik yaklaşımlar temelinde, öğrencilerden, gerek küresel gerekse (zamanın el verdiği ölüde inceleme altına alınacak) bölgesel sorunlara ilişkin olarak çözümlemeler getirmesi beklenilecektir.

İçerik

Uluslararası İlişkiler disiplininin konu ve kapsamı; tarihsel süreç; temel yaklaşım ve bakış açıları; günümüz dünyasının siyasi, hukuksal, kurumsal ve iktisadi görünümü incelenecektir.

Öğretim Yöntemleri

Konferans, Ödevler

Kaynaklar

Faruk Sönmezoğlu, Uluslararası İlişkilere Giriş, Der yayınları, İstanbul, 2015 Ek Okumalar: Arıboğan, Deniz Ülke, Kabileden Küreselleşmeye: Uluslararası İlişkiler Düşüncesi, İstanbul: Sarmal Yayınevi, 1998. Balta, Evren (Edit.), Küresel Siyasete Giriş: Uluslararası İlişkilerde Kavramlar, Teoriler, Süreçler, İstanbul: 2014. Baylis, John, Smith, Steve, Owens, Patricia, Globalization of World Politics: An Introduction to International Relations, Oxford: Oxford University Press, 2011. Brown, Chris, Understanding International Relations, New York: St. Martin’s Press, 1997. Kardaş Şaban, Balcı Ali (Edit.), Uluslararası İlişkilere Giriş: Tarih, Teori, Kavram ve Konular, İstanbul: Küre Yayınları, 2014.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024