EVRİMSEL HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

İzlence Formu

Ders Adı EVRİMSEL HESAPLAMA YÖNTEMLERİ Kod BLMU9075
Kredi 3 AKTS 6
Z/S Seçmeli Teorik Saat 3
Uygulama Saat 0 Lab Saat 0
Ders Dili Türkçe Dersi Veren Doç. Dr. ZEYNEP ORMAN
Dersin Veriliş Türü

Dersin Amacı

Bu ders öğrencilere temel evrimsel hesaplama yöntemlerini ve algoritmaları öğretir ve çeşitli evrimsel algoritmaların bazıları ile pratik deneyim kazanmalarını sağlar. Öğretilen konular arasında evrimsel algoritmalar ve teorik temelleri, genetik algoritmalar, genetik algoritmalarda seçim ve diğer operatorler, genetik programlama, evrimsel algoritmaların dinamik ve belirsiz ortamlarda kullanımı, başarım fonksiyonu yaklaşıklıkları, melez yaklaşımlar, paralelleştirme, etkileşimli evrim, eş-evrim ve ana uygulama alanları yer alır.

İçerik

Evrimsel Hesaplama Yapay Zekanın bir alt alanı olarak düşünülebilir. Evrimsel algoritmalar Doğayı bir metafor olarak kullanır ve doğal seleksiyon ve genetik prensiplerinden ilham alır. Bu algoritmalar, mühendislik, ekonomi ve finans, mimarlık, tasarım, otomatik programlama, sanat üretimi ve diğerleri gibi geniş bir alandaki zor problemleri çözmek için başarıyla uygulanmıştır. Bu derste, bu algoritmaların temel çalışma prensiplerini öğrenilecektir.

Öğretim Yöntemleri

Düz anlatım, Sunum yöntemiyle anlatım, Soru-Cevap, Öğrenci Sunumları.

Kaynaklar

Introduction to Evolutionary Computing, A. E Eiben and J. E. Smith, Second Printing, Springer, 2007. Evolutionary Optimization Algorithms 1st Edition by Dan Simon, Apr 29, 2013 Evolutionary Algorithms in Engineering Applications, Editors: Dipankar Dasgupta and Zbigniew Michalewicz, Springer-Verlag, 1997.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2024